Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Neotřelé vánoční cukroví? Zkuste sušenkové stromečky

Jídlo

  6:10
V jednoduchosti je krása. Tyhle voňavé sušenky můžete chodit ujídat jen tak samostatně nebo z nich, pomocí krému, udělat vánoční stromeček. Ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, tohle cukroví nádherně voní po vanilce, která dovede navodit tu správnou vánoční atmosféru.

Sušené stromečky foto: akademiekvality.cz

Sušenkové stromečky

Ingredience na sušenky:

  • 110 g hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky sušeného zázvoru
  • špetka jedlé sody
  • 1 žloutek

Ingredience na krém:

  • 150 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g bílé čokolády
  • 1 vanilkový lusk

Ingredience na zdobení:

  • barevné kuličky nebo perličky
  • jedlé hvězdičky

Postup: Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech. Sušenky pečte na 180 °C dozlatova. Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku. Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.

TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.

Autor:
Témata: Vánoce, sušenka, cukr