Čokoládové lanýže
- 70 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 60 g cukru (může být i méně)
- 200 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce likéru dle vlastní volby
- kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Recept pochází z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové
VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZPřečtěte si články:
Co pro vás chystáme:
|
Vanilkové rohlíčky
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla nebo tuku na pečení
- 100 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou)
- moučkový cukr na obalení rohlíčků
Suroviny zpracujte do hladkého pevného těsta a nechte několik hodin uležet v chladu. Poté jej nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Odkrajujte z něj malé kousky a vytvářejte válečky, které ohnete jako rohlíčky. Pečte při teplotě v mírně horké troubě na 160 °C dorůžova, tedy asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte rohlíčky trošku vychladnout a poté – ještě teplé – obalujte v moučkovém cukru.
Suflé z vánočky s vinným sabayonem
- 60 gramů másla
- 20 gramů medu
- 3 žloutky
- 50 gramů cukru
- 40 gramů vánočky nebo vánoční štoly
- 5 cl rumu
- na sníh: 50 gramů cukru a 3 bílky
- máslo na vymazání formiček
Máslo spolu s medem, žloutky a cukrem vyšleháme. V mixéru vánočku nebo vánoční štolu rozsekáme, přilijeme rum a necháme cca 10 minut odstát. Následně vše smícháme dohromady a přidáme tuhý sníh, který jsme si mezitím ušlehali z bílků a cukru. Formičky na pečení vymažeme máslem a přidáme připravenou hmotu. Pečeme v troubě na 110° C cca 35 minut.
Vinný sabayon: 4 žloutky, 40 gramů cukru, 2 dcl bílého vína, mletá skořice, citronová kůra
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a v páře do ní vešleháme bílé víno, až vznikne téměř tuhá pěna. Následně do pěny ještě zašleháme mletou skořici a citronovou kůru.
Čokoládové kuličky
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g mléčné čokolády
- 125 ml smetany ke šlehání
- 50 g namletých vlašských ořechů
- lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.)
Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu.
Nepečená roláda
Umelte 3 a půl balíčku piškotů, přidejte 260 gramů cukru, 10 lžic mléka, 2 lžíce rumu a 60 g kakaa. Vypracujte vláčné těsto, které rozválejte na obdélník. Nejlépe na kousku igelitu, který jste poprášili cukrem. Placku dejte na 10 - 15 minut do lednice, aby ztuhla.
Zatím si připravte kokosovou náplň: smíchejte 150 g másla, 150 g strouhaného kokosu a cukr podle chuti. Hotovou směsí potřete ztuhlé těsto a sviňte do rolády. Povrch můžete polít čokoládovou polevou. Nechte den v chladu a poté krájejte na plátky.
Rozinkové cukroví od Martiny Skřivanové
- 140 g hladké mouky
- 140 g pískového cukru
- 140 g rozinek (a další jednotlivé rozinky na ozdobu)
- 140 g másla
- 2 žloutky
- 1 balení Nutelly nebo domácí kakaový krém na plnění
- 1 balení čokoládová či cukrová poleva na zdobení (koupená či domácí)
Rozinky umeleme najemno a spolu s hladkou moukou, cukrem, žloutky a máslem vypracujeme těsto a necháme ho uležet v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválíme a tvořítky vykrájíme malé ovály. Pečeme asi pět minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vychladlé oválky slepujeme Nutellou. Horní z dvojice placiček ozdobíme rozinkou nebo polevou.