Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nestíháte? Zkuste cukroví na poslední chvíli

Jídlo

  6:30
Vánoce nemusí být jen pohodové. Stresy kolem vaření, pečení a nakupování dárků doběhnou nakonec skoro každého. Pokud jste letos nestíhali a přesto chcete mít na svátečním stole cukroví, zkuste recepty na poslední chvíli. Server Lidovky.cz vybral takové, které vám ušetří další stres.
Vánoční cukroví - ilustrační foto.

Vánoční cukroví - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Čokoládové lanýže

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce likéru dle vlastní volby
  • kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.

Recept pochází z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo tuku na pečení
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou)
  • moučkový cukr na obalení rohlíčků
Vanilkové rohlíčky.

Suroviny zpracujte do hladkého pevného těsta a nechte několik hodin uležet v chladu. Poté jej nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Odkrajujte z něj malé kousky a vytvářejte válečky, které ohnete jako rohlíčky. Pečte při teplotě v mírně horké troubě na 160 °C dorůžova, tedy asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte rohlíčky trošku vychladnout a poté – ještě teplé – obalujte v moučkovém cukru.

Suflé z vánočky s vinným sabayonem

  • 60 gramů másla
  • 20 gramů medu
  • 3 žloutky
  • 50 gramů cukru
  • 40 gramů vánočky nebo vánoční štoly
  • 5 cl rumu
  • na sníh: 50 gramů cukru a 3 bílky
  • máslo na vymazání formiček

Máslo spolu s medem, žloutky a cukrem vyšleháme. V mixéru vánočku nebo vánoční štolu rozsekáme, přilijeme rum a necháme cca 10 minut odstát. Následně vše smícháme dohromady a přidáme tuhý sníh, který jsme si mezitím ušlehali z bílků a cukru. Formičky na pečení vymažeme máslem a přidáme připravenou hmotu. Pečeme v troubě na 110° C cca 35 minut.

Vinný sabayon: 4 žloutky, 40 gramů cukru, 2 dcl bílého vína, mletá skořice, citronová kůra

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a v páře do ní vešleháme bílé víno, až vznikne téměř tuhá pěna. Následně do pěny ještě zašleháme mletou skořici a citronovou kůru.

Čokoládové kuličky

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g mléčné čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.)
Jednoduché čokoládové kuličky.

Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu.

Nepečená roláda

Umelte 3 a půl balíčku piškotů, přidejte 260 gramů cukru, 10 lžic mléka, 2 lžíce rumu a 60 g kakaa. Vypracujte vláčné těsto, které rozválejte na obdélník. Nejlépe na kousku igelitu, který jste poprášili cukrem. Placku dejte na 10 - 15 minut do lednice, aby ztuhla.

Nepečená kokosová roláda

Zatím si připravte kokosovou náplň: smíchejte 150 g másla, 150 g strouhaného kokosu a cukr podle chuti. Hotovou směsí potřete ztuhlé těsto a sviňte do rolády. Povrch můžete polít čokoládovou polevou. Nechte den v chladu a poté krájejte na plátky.

Rozinkové cukroví od Martiny Skřivanové

  • 140 g hladké mouky
  • 140 g pískového cukru
  • 140 g rozinek (a další jednotlivé rozinky na ozdobu)
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 balení Nutelly nebo domácí kakaový krém na plnění
  • 1 balení čokoládová či cukrová poleva na zdobení (koupená či domácí)
Rozinkové cukroví prababičky Toničky.

Rozinky umeleme najemno a spolu s hladkou moukou, cukrem, žloutky a máslem vypracujeme těsto a necháme ho uležet v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválíme a tvořítky vykrájíme malé ovály. Pečeme asi pět minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vychladlé oválky slepujeme Nutellou. Horní z dvojice placiček ozdobíme rozinkou nebo polevou.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč