Úterý 9. března 2021svátek má Františka -6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nestihli jste koupit droždí? Jak si ho připravit doma a čím ho nahradit, poradí šéfkuchaři

Různé druhy kvasnic. Čerstvé lisované droždí, suché instantní droždí a aktivní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Různé druhy kvasnic. Čerstvé lisované droždí, suché instantní droždí a aktivní... | foto: Shutterstock

Poptávka po droždí je nyní v obchodech enormní, i kvůli blížícím se Velikonocům je téměř k nesehnání. Server Lidovky.cz oslovil několik šéfkuchařů, aby čtenářům poradili, jak si ho doma připravit a čím ho popřípadě nahradit.

Michal Húsek

(Asten Hotels)

Čerstvé droždí můžeme nahradit nejlépe tím sušeným. Tam platí, že 1 gram sušeného droždí je cca 2 až 2,5 gramů čerstvého. Droždí v době nouze můžeme nahradit jedlou sodou, kypřícím práškem, vinným kamenem a citronovou šťávou v poměru 1: 3/4, ale vím, že funguje i 1:1. Ale výsledek nebude stejný jako za použití čerstvého droždí a ani výsledná chuť.

U receptů, u kterých jsme zvyklí na čerstvé droždí a používáme je tam vždy, je lepší pro jednou změnit i recept, kde funguje jiná složka, než je droždí. Výsledek tak bude jasný a použitelný.

Jak si vyrobit vlastní droždí? 

Já naštěstí tohle řešit nemusím. Pěstuji si svoje droždí. A vždy máme doma v lednici nebo v mrazu kousek schovaný. O domácí kvásek je potřeba se starat! Jak se říká nakrmit ho, aby neměl hlad. Vím, že u nás si babička doma svoje droždí sama vyráběla pomocí brambor, cukru, piva a vody.

Suché kvasnice a droždí

Jak na něj? Postup je jednoduchý. Brambory ve slupce uvaříte do měkka, my to většinou dělali z brambor, co se nesnědly (nesmějí být osolené). Udělala se z nich hustá „kaše“, do které se přidával cukr a voda – vím, že jsme dávali sodovku. Pivo se přidávalo cca dvě hodiny poté, co jsme měli směs hotovou. Která nám většinou stála někde na teple. Vždy to bylo potřeba důkladně promíchat a ne tam nalít vše najednou, ale postupně..

Brambor 300 g, cukr 38 g, voda/sodovka, cca 30 ml piva

Nebo se používá postup na domácí kvásek - voda cca 100 ml se smíchá s polévkovou lžící medu a cukrem cca 50 g, vše důkladně rozmícháme a nasypeme do 100 g hladké mouky, pokud máte možnost, použijte tu s označením 00, nebo pšeničnou mouku. Postupně přidávejte připravenou vodu, než ji nebudete mít všechnu zamíchanou v mouce, poté přidejte 3 polévkové lžíce bílého jogurtu. Zase důkladně rozmíchat a dát na cca 2 dny do lednice do uzavíratelné nádoby. Taky je potřeba se na to za ty dva dny občas podívat.

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...