Pondělí 27. ledna 2020svátek má Ingrid 3 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chlebíček s kachními žaludky. Co připravit na Silvestra poradí šéfkuchař Jan Punčochář

Co připravit na Silvestra? (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Co připravit na Silvestra? (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Dnes to nebude ani o mých zážitcích ani o chování číšníků na place, naopak, dnes se jsem se rozhodl sepsat pár praktických receptů, které se skvěle hodí na dnešní Silvestrovské hodování a vlastně nejen tam. Tyto jednoduché recepty můžete připravit na jakoukoliv oslavu či párty, jelikož chlebíčky jsou při takových příležitostech věcí zcela nenahraditelnou.

Vajíčkovou, česnekovou nebo mrkvovou pomazánku umí každý a jistě neodmyslitelně patří mezi stálice na českých stolech nejedné oslavy (a nebudu lhát, i já mám ty naše klasické pomazánky moc rád), ale občas je fajn udělat menší změnu a připravit trochu netradiční občerstvení. Sepsal jsem vám hned pět receptů na různé chlebíčky, kterými zaujmete každého strávníka. Takže přípravám zdar a budu se těšit zase v příštím roce. Krásného Silvestra!

Chlebíčky s uzeným pstruhem

  • 4 ks tmavých toastových chlebů
  • 300 g filet z uzeného pstruha
  • 50 g másla
  • 2 ks vajec
  • 50 g dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 10 g čerstvého estragonu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ks křepelčích vajec

Toastový chléb nakrájíme na malé chlebíčky a opečeme na másle dozlatova. Uzeného pstruha zbavíme kostí a vykrojíme filety. Ostatní odřezky ze pstruha nakrájíme na kostky, přidáme natvrdo uvařené vejce nakrájené též na kostičky, hořčici, sůl, pepř, drcený česnek, nasekaný estragon a zakysanou smetanu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, ozdobíme křepelčím vejcem a uzeným pstruhem.

Chlebíček se smaženou brokolicí a citronovou kůrou, žervé a pažitka

  • 4 ks světlého chleba
  • 400 g brokolice
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 citron
  • 200 g žervé
  • 50 g pažitky

Brokolici očistíme a nakrájíme na růžičky. Olej na smažení rozpálíme a vložíme do něj brokolici, kterou smažíme dozlatova. Žervé rozmícháme s nakrájenou pažitkou, přidáme sůl, pepř a řádně zamícháme. Žervé s pažitkou namažeme na toast a naskládáme na něj smaženou osolenou brokolici. Vše zastrouháme kůrou z citronu zakápneme citronovou šťávou.

Chlebíček se sýrem tete de moin a špekem

  • 4 ks chleba
  • 200 g špeku
  • 100 g cibule
  • pepř
  • sůl
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 100 g sýru tete de moin
  • 200 g ledového salátu
  • 50 g citronu
  • 20 g hladkolisté petržel

Špek nakrájíme na kostky, zpěníme na pánvi a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Vše zakápneme citronem a přidáme nasekanou hladkolistou petržel. Toast prokapeme olivovým olejem a necháme sušit v troubě na 90 stupňů asi 20 minut. Na usušený toast položíme ledový salát, pokapeme citronem, přidáme směs ze špeku a navrch položíme růžičky ze sýru tete de moin.

Chlebíček z uzených brambor s dušenou cibulí a brie

  • 4 ks chleba
  • 4 ks brambory
  • 50 g rozmarýnu
  • 20g třešňových oštěpků
  • 0,1 dcl olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 150 g sýru brie
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř

Na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme snítku rozmarýnu a osolíme. Směs několikrát zarestujeme a zalijeme bílým vínem a zredukujeme. Do alobalu položíme oštěpky z třešně a zapálíme led lampou, až začnou kouřit přidáme rozmarýn a znovu zapálíme. Do oštěpků vložíme brambory ve slupce, sůl a vše zabalíme do alobalu. Pečeme při 150 stupních 50 minut. Po upečení brambory oloupeme, rozmačkáme vidličkou, zakápneme olivovým olejem a dosolíme. Horké brambory položíme na nakrájený chléb a ještě na horké brambory klademe sýr brie a opepříme čerstvým pepřem.

Chlebíček s kachními žaludky s majoránkou

  • 4 ks chleba
  • 200 g kachních žaludků
  • 80 g cibule
  • 50 g kysaných okurek
  • 8 g čerstvé majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 20 g sušených hříbků
  • 50 ml smetany
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks celého pepře
  • 1 ks nového koření
  • parmazán dle chuti

Žaludky uvaříme v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem, s částí sušených hříbků a novým kořením. Po uvaření žaludky nakrájíme na jemné kostičky. Vývar přecedíme, zredukujeme na minimum a přidáme smetanu, další část sušených hříbků a žaludky. Směs dochutíme majoránkou a na kostičky nakrájenou okurku. Vzniklé ragú klademe na nakrájené chlebíčky a vše dle chuti zastrouháme parmezánem.

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Profesor Edzard Ernst, odborník na testování účinnosti alternativní medicíny,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Žádný strach z viru, nejsme Čína, krotí vášně hlavní hygienička

Čínská chřipka a hlodavci | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před sedmnácti lety svět zasáhla epidemie SARS. Viru, který způsobuje náhlý kolaps dýchání. Zemřelo skoro 800 lidí,...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vratislav Kulhánek v lednu 2020 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!