29. března 2018 6:01 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Netradiční mazanec. Zapečte ho s hruškou, radí cukrářka

Zapečený mazanec s hruškami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zapečený mazanec s hruškami | foto: Mlýnec

Mazanec prostě k Velikonocím patří, je to česká klasika, a kdy jindy ho dělat, když ne o Velikonocích. Zkuste recepty cukrářky Františky Šádové z restaurace Mlýnec.

Mazanec s hruškou

Mazanec

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany 30%
  • 150 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g mandlí plátků
  • 100 g rozinek
  • 3 žloutky
  • kůra z jednoho citronu

Zaděláme kvásek smícháním mléka, droždí a troškou cukru. Do hladka promícháme máslo se žloutky a cukrem, přidáme kvásek, smetanu a nakonec vmícháme suché ingredience. Vypracujeme leské hladké těsto, ze kterého připravíme bochánek. Potřeme vajíčkem. Pečeme 15 minut při 180 stupních. Poté stáhneme na 160 stupňů a pečeme dalších 20 až 30 minut. Dokud není hotové.

Pyré a hrušky

  • 1kg hrušek
  • 150 g cukru krupice

Hrušky a cukr upéct v troubě pod alobalem cca 200 – 220 stupňů. Jakmile změknou dáme alobal pryč a pár minut dopékáme aby zhnědly a zkaramelizoval se cukr. Poté rozmixujeme a přepasírujeme - uděláme hruškovu přesnídávku.

Tvarohová vrstva 

  • 2 vanilkový cukr
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce

Upečený mazanec si nakrájíme na půl centimetrové plátky. Nakrájíme si hrušky také na půl centimetrové plátky.

Na vrstvy z mazance - na namáčení: 

  • ½ l smetany
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce

Na vrstvu z hrušek 

  • 1 kg hrušek

Kompletace dezertu:

Smícháme smetanu s vajíčkem (v této směsi budeme namáčet mazanec). Do vymazaného pekáče si vyskládáme namáčené plátky mazance, na to dáme vrstvu tvarohu. Na tvaroh dáme namáčené plátky mazance. Dále vyskládáme plátky hrušek. Na hrušky dáme další namáčené plátky mazance. Na mazanec dáme hruškové pyré a na to plátky hrušek. Nakonec dáme namáčené plátky mazance. Mazanec si zatížíme (např. plechem naplněným vodou nebo hrncem) a pečeme na 160 stupňů dokud nezezlátne. Mazanec podáváme teplý, přelitý teplým karamelem, plátky hrušek marinované v citrónové šťávě a rozinkovou zmrzlinou s rumem. 

Lidovky.cz
Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Karel mi křtil knížku o Heleně Vondráčkové a můj synovec Jonáš se tam... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Lara Fabian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Moderátorka a hvězda sociálních sítí Nikol Štíbrová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!