Thajská kokosová polévka „Tom Kha“
- 1 l Kokosového mléka Aroy ́d (s vysokým obsahem kokosového krému)
- 250 g Kuřecích prsíček
- 150 g krevet dle chuti
- 5 stonků citrónové trávy
- 1 velký kořen Galangal
- 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
- 25 g čerstvého koriandru
- 2-5 ks chilli
- 2 limety
- 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
- Sůl nebo rybí omáčku dle chuti
- Cukr dle chuti
- 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru
- 3 - 5 stonku thajského koriandru „Pak Chee Farrang“
Postup: Do větší nádoby na vaření nalijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Počkáme, než nám kokosové mléko lehce zpění, poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách vaření přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky: citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr, chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud se Vám zdá příliš hustá, přidejte zeleninový vývar. Dle vaší představy polévku ochuťte cukrem, rybí omáčkou (solí) a přidejte šťávu z vymačkaných limet. Závěrem spařte houby a servírujte.
Som Tum Thai „papájový salát“
Pokud milujete thajskou kuchyni, tak musíte znát přípravu papájového salátu. Jde o další thajskou „klasiku“, kterou si zamiluje snad každý, kdo preferuje svěží pokrmy v kombinaci s exotickými chutěmi.
- 12 ks tygřích krevet velikost 16/20
- 1 ks zelené papáji /nastrouháme na julliene nebo najemno nakrájíme/
- 100 g plochých fazolí /nakrájíme zešikma na jemné proužky/
- 100 g mrkve /nastrouháme na julliene nebo najemno nakrájíme /
- 100 g cherry rajčátek /nakrájíme na půlky/
- hrst arašídů nesolených /můžeme lehce na sucho opražit/
- 3 ks zelených fazolek /nakrájených na malé kousky/
- 1-2 ks zelených čili papriček /najemno nakrájíme/
- 1 ks šalotky / nakrájíme na jemné půl měsíčky/
Na omáčku „Nam Pla“ potřebujeme:
- 30 g cukrového sirupu/hnědý cukr
- 60 g rybí omáčky
- 120 g limetové šťávy
Postup: V rozehřáté vodě zblanšírujte krevety. Najemno nakrájené ingredience (papáju, fazole, mrkev, rajčátka, zelené fazolky, šalotku) smíchejte jako salát. Připravte si omáčku „Nam Pla“, která spočívá v pouhém smíchání hnědého cukru či sirupu s rybí omáčkou a limetovou šťávou. Salátek smíchejte s připravenou omáčkou a dle libosti ještě dochuťte. Okyselte limetou či oslaďte cukrem. Pikantnost celého salátu si nastavte individuálně - doporučujeme 2-3 kusy najemno nakrájených zelených čili papriček. Závěrem salát posypte praženými arašídy a servírujte nejlépe na listu salátu.
Thajsko a VánoceAčkoli žijí v Thajsku převážně buddhisté, i tady se díky hollywoodským filmům objevuje Santa Claus a jeho popularita vzrůstá. Svátky jsou ale v Thajsku ovlivněné nejvíce obchodními řetězci a nakupováním. Protože zde mají v obodobí Vánoce kolem třiceti stupňů, místo klasického vánočného stromku zdobí Thajci palmy. Rodiny si rozdávají mezi sebou spíše menší dárky, menší balíčky či sladkosti. |
Thajské pikantní nudle“Kee Mao Beef“
- 100g rýžových nebo skleněných nudlí
- 1⁄2 lžíce tmavé sojové omáčky dark soy
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 2 lžíce sojové lehké omáčky light soy
- 100g vyzrálého hovězího masa – pupek, roštěná
- 4 lžíce vývaru/vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce palmového cukru
- 1 ks šalotky
- brokolice, zelené fazolky, paprika dle chuti
- thajská bazalka
- 1 ks česneku
- 1-3 ks chilli papriček
Postup: Namočte nudle na 30 minut do vlažné vody (nikdy ne horké, jinak nudle nevsáknout omáčku). Poté si nakrájejte maso na nudličky, rozpalte pánev nebo wok a přidejte nakrájenou šalotku a najemno nakrájený česnek s chilli. Za stálého míchání přidejte vaší volbu masa a nechte ho zatáhnout. Po zatáhnutí masa jídlo podlijte omáčkami a pro začátek kapkou vývaru. Pořádně promíchejte, přidejte nudle a dle potřeby i vývar. Jakmile jsou nudle dobré na skus, přidejte zbytek ingrediencí včetně zeleniny.
Ochutnejte a dochuťte vše palmovým cukrem a sojovou omáčkou. Těsně před servírováním přidejte thajskou bazalku, promíchejte, ochutnejte a můžete podávat. Nudle můžete na závěr posypat citrónovou trávou, thajskou bazalkou, výhonky a chilli.