Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Netradiční vánoční stůl. Místo kapra kokosová polévka a thajský salát

Jídlo

  6:31
Thajská kuchyně je po celém světě právem vyhlášená. Rafinovaná vyváženost chutí a nečekané kombinace z ní dělají gastronomický skvost, na který jsou Thajci náležitě hrdí. Pokud byste si letos chtěli místo vánoční klasiky dopřát odlehčenou verzi v thajském stylu, přinášíme tip na „thajské vánoční menu“ podle Štěpána Navráta, šéfkuchaře asijské restaurace Cafe Buddha Balbínova a šéfkuchařky Sofie Smith.

Som Tum Thai foto: Café Buddha Balbínova

Thajská kokosová polévka „Tom Kha“

  • 1 l Kokosového mléka Aroy ́d (s vysokým obsahem kokosového krému)
  • 250 g Kuřecích prsíček
  • 150 g krevet dle chuti
  • 5 stonků citrónové trávy
  • 1 velký kořen Galangal
  • 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 2-5 ks chilli
  • 2 limety
  • 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
  • Sůl nebo rybí omáčku dle chuti
  • Cukr dle chuti
  • 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru
  • 3 - 5 stonku thajského koriandru „Pak Chee Farrang“

Postup: Do větší nádoby na vaření nalijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Počkáme, než nám kokosové mléko lehce zpění, poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách vaření přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky: citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr, chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud se Vám zdá příliš hustá, přidejte zeleninový vývar. Dle vaší představy polévku ochuťte cukrem, rybí omáčkou (solí) a přidejte šťávu z vymačkaných limet. Závěrem spařte houby a servírujte.

Thajská kokosová polévka „Tom Kha“

Som Tum Thai „papájový salát“

Pokud milujete thajskou kuchyni, tak musíte znát přípravu papájového salátu. Jde o další thajskou „klasiku“, kterou si zamiluje snad každý, kdo preferuje svěží pokrmy v kombinaci s exotickými chutěmi.

  • 12 ks tygřích krevet velikost 16/20
  • 1 ks zelené papáji /nastrouháme na julliene nebo najemno nakrájíme/
  • 100 g plochých fazolí /nakrájíme zešikma na jemné proužky/
  • 100 g mrkve /nastrouháme na julliene nebo najemno nakrájíme /
  • 100 g cherry rajčátek /nakrájíme na půlky/
  • hrst arašídů nesolených /můžeme lehce na sucho opražit/
  • 3 ks zelených fazolek /nakrájených na malé kousky/
  • 1-2 ks zelených čili papriček /najemno nakrájíme/
  • 1 ks šalotky / nakrájíme na jemné půl měsíčky/

Na omáčku „Nam Pla“ potřebujeme:

  • 30 g cukrového sirupu/hnědý cukr
  • 60 g rybí omáčky
  • 120 g limetové šťávy

Postup: V rozehřáté vodě zblanšírujte krevety. Najemno nakrájené ingredience (papáju, fazole, mrkev, rajčátka, zelené fazolky, šalotku) smíchejte jako salát. Připravte si omáčku „Nam Pla“, která spočívá v pouhém smíchání hnědého cukru či sirupu s rybí omáčkou a limetovou šťávou. Salátek smíchejte s připravenou omáčkou a dle libosti ještě dochuťte. Okyselte limetou či oslaďte cukrem. Pikantnost celého salátu si nastavte individuálně - doporučujeme 2-3 kusy najemno nakrájených zelených čili papriček. Závěrem salát posypte praženými arašídy a servírujte nejlépe na listu salátu.

Thajsko a Vánoce

Ačkoli žijí v Thajsku převážně buddhisté, i tady se díky hollywoodským filmům objevuje Santa Claus a jeho popularita vzrůstá. Svátky jsou ale v Thajsku ovlivněné nejvíce obchodními řetězci a nakupováním. Protože zde mají v obodobí Vánoce kolem třiceti stupňů, místo klasického vánočného stromku zdobí Thajci palmy. Rodiny si rozdávají mezi sebou spíše menší dárky, menší balíčky či sladkosti.

Thajské pikantní nudle“Kee Mao Beef“

  • 100g rýžových nebo skleněných nudlí
  • 1⁄2 lžíce tmavé sojové omáčky dark soy
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 2 lžíce sojové lehké omáčky light soy
  • 100g vyzrálého hovězího masa – pupek, roštěná
  • 4 lžíce vývaru/vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce palmového cukru
  • 1 ks šalotky
  • brokolice, zelené fazolky, paprika dle chuti
  • thajská bazalka
  • 1 ks česneku
  • 1-3 ks chilli papriček

Postup: Namočte nudle na 30 minut do vlažné vody (nikdy ne horké, jinak nudle nevsáknout omáčku). Poté si nakrájejte maso na nudličky, rozpalte pánev nebo wok a přidejte nakrájenou šalotku a najemno nakrájený česnek s chilli. Za stálého míchání přidejte vaší volbu masa a nechte ho zatáhnout. Po zatáhnutí masa jídlo podlijte omáčkami a pro začátek kapkou vývaru. Pořádně promíchejte, přidejte nudle a dle potřeby i vývar. Jakmile jsou nudle dobré na skus, přidejte zbytek ingrediencí včetně zeleniny.

Ochutnejte a dochuťte vše palmovým cukrem a sojovou omáčkou. Těsně před servírováním přidejte thajskou bazalku, promíchejte, ochutnejte a můžete podávat. Nudle můžete na závěr posypat citrónovou trávou, thajskou bazalkou, výhonky a chilli.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...