Jen namátkou pár kvlait: vláknina pomáhá při hubnutí – udržuje pocit sytosti a nepřidává zbytečné kalorie, přispívá k plynulému zažívání a dokonce umí i snižovat cholesterol.
Některé dužiny mají i léčivé nebo kosmetické účinky. Třeba ty citrusové jsou výborné na napnutí kůže vyhlazování vrásek. Ty s obsahem škrobu zase výborné na lokální infekce a drobná kožní poranění.
Ze zbytkové ovocné či zeleninové drti, která je vlákninou doslova nabitá, si můžete upéct třeba sušenky, perník, müsli tyčinky a spoustu dalších pochutin. Jak? Podívejte se na další záchranářský recept iniciativy Zachraň jídlo.
Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |