Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zachraň jídlo: Nevyhazujte dužinu z odšťavňování, udělejte z ní sušenky

Jídlo

  6:36
Odšťavňování je hitem po celý rok, nejen v létě. Asi většina z nás při něm vyhazuje nemalé množství vlákniny, která v odštavňovači zůstává. Přitom je to cenná a zdraví prospěšná ingredience.

Jen namátkou pár kvlait: vláknina pomáhá při hubnutí – udržuje pocit sytosti a nepřidává zbytečné kalorie, přispívá k plynulému zažívání a dokonce umí i snižovat cholesterol.

Některé dužiny mají i léčivé nebo kosmetické účinky. Třeba ty citrusové jsou výborné na napnutí kůže vyhlazování vrásek. Ty s obsahem škrobu zase výborné na lokální infekce a drobná kožní poranění.

Ze zbytkové ovocné či zeleninové drti, která je vlákninou doslova nabitá, si můžete upéct třeba sušenky, perník, müsli tyčinky a spoustu dalších pochutin. Jak? Podívejte se na další záchranářský recept iniciativy Zachraň jídlo.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor:
Témata: jídlo