Domácí vegeta z kousků zeleniny
- 1 velká mrkev a mrkvové slupky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- hrst petrželky včetně stonků
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny. Směs zvažte a vložte ji do středně velké pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.
Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte. Zeleninu poté nechte vychladnout a znovu promixujte, dokud nezískáte prášek.
Recept bude součástí kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vyjde v říjnu. Autorkou receptu je Zuzana Štěpničková.