Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nevyhazujte odřezky. Vyrobte si domácí vegetu z kousků zeleniny

Jídlo

  5:09
Zbývají vám slupky zeleniny nebo scvrklá kořenová zelenina, kterou je vám líto vyhodit? V tomhle záchranářské receptu zužitkujeme všechny přebytky z vaší ledničky a výsledkem bude voňavé dochucovadlo. Není fajn vědět, co přisypáváte do polévky nebo omáčky? Domácí vegetu můžete skladovat až tři měsíce ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu světla a vlhkosti.

Nevyhazujte odřezky. Vyrobte si domácí vegetu z kousků zeleniny foto: Dan Včeliš/zachraň jídlo

Domácí vegeta z kousků zeleniny

  • 1 velká mrkev a mrkvové slupky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • hrst petrželky včetně stonků
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu

sůl (20 % hmotnosti zeleniny)

Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny. Směs zvažte a vložte ji do středně velké pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.

Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte. Zeleninu poté nechte vychladnout a znovu promixujte, dokud nezískáte prášek.

Nevyhazujte odřezky. Vyrobte si domácí vegetu z kousků zeleniny

Recept bude součástí kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vyjde v říjnu. Autorkou receptu je Zuzana Štěpničková. 

Autor:
Témata: zelenina, Vegeta, sůl