Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

NEVYJEL: Michelinská zelená hvězda. Dokážou české restaurace, že vaří udržitelně?

Jídlo

  5:12
Je tady zase březen a mně jako první vyvstane na mysli Michelin. Vždy se představuje průvodce Main Cities of Europe, kde je i Praha a její gastronomická scéna. Dočkáme se nové hvězdy nebo nových restaurací s oceněním Bib Gourmand? Bude Praha letos viditelnější na gastro scéně v Evropě?

Lukáš Nevyjel foto: Martin Svoboda

V minulosti jsme byli první postkomunistickou zemí, která získala michelinskou hvězdu. Byl to Andrea Accordi, který zazářil v hotelu Four Seasons. Restaurace, hotely i bistra jely na plný plyn a všichni byli optimističtí ohledně toho, jak se v Praze výborně vaří. Postupem času se v průvodci přestali objevovat nové hvězdy a noví Bibové. Převálcovalo nás Maďarsko a postupně i země bývalé Jugoslávie. A to nemluvím o raketovém startu Asie. Honkong, Macao nebo Japonsko mají víc hvězdných restaurací než Paříž. Zhoršili jsme se? Nesledujeme nové trendy? Nebo už nejsme pro Michelin zajímaví? Uvidíme.

Green stars

I u Michelinu inovují. Novinkou jsou tzv. Green stars, poprvé představeny v lednu 2020 ve francouzském vydání. Jsou určeny pro restaurace nebo kuchaře, kteří vaří a chovají se udržitelně a při své práci myslí na životní prostředí a jeho ochranu. V České republice je bohužel zatím jenom pár podniků, pro které, stejně jako pro nás v Nota Bene, nejsou slova jako ekologie, udržitelná gastronomie nebo welfare u zvířat, ze kterých vaří, jenom prázdná slova.

Vše na míru, podle přání a až domů. Koronavirus vytvořil z gastronomie něco jako Spotify, říká michelinský šéfkuchař

Vyrážejí poznat své dodavatele farmáře. Pomáhají s bouráním kusů, zajímají se o to, čím jsou zvířata krmena a jak se o ně hospodáři starají. Je to součást jejich DNA. V německém vydání letos inspektoři objevili celkem 35 zařízení, která toto ocenění získala. Jsem zvědav, kolik takových restaurací bude letos v Praze a okolí.

Průvodce Michelin je každopádně fenoménem, který dokáže zviditelnit každou restauraci a jejího šéfkuchaře. Jakmile hvězdu nebo jiné ocenění vaší práce získáte, ihned se objevíte na stránkách nejčtenějších periodik a v hlavních zprávařských rubrikách v televizi. Naroste počet hostů v restauraci a všichni instagrameři chtějí udělat glosu a vyfotit se u vašeho menu. Druhou stránkou je, že většina oceněných tvrdí, že snažší je hvězdu získat než si ji udržet.

VELKÁ ANKETA: Jak dopadl koronavirus na pražské restaurace z michelinského průvodce. Kdo zlevnil?

Průvodce vychází už od roku 1900 a s malými přestávkami v období druhé světové války vychází dodnes. Ve světě se ho ročně prodá víc než biblí. I když on to vlastně taková malá bible, zejména pro šéfkucháře, je. Někteří z nich samozřejmě tvrdí, že se o hvězdu nezajímají, že je důležitější, když návštěvníkům jejich podniků chutná. Ale ruku na srdce, kdyby nějaká nová hvězda přistála i v Praze, tak by se nikdo z gastronomie nezlobil.

Za sebe si myslím, že pokud naši práci budeme dělat poctivě a s láskou, tak i v této nelehké době budeme mít ty, kteří nás podpoří, pochutnají si na našem jídle a pochválí nás, za to co děláme. Glosu zkusím zakončit moudrem, které s oblibou říkal starý pan Edouard Michelin: „Věcí, které jsou zadarmo, si lidé neváží.“

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat