Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nezvyklá pochoutka? Obliba velbloudího masa v Emirátech roste

Jídlo

  7:00
ABÚ ZABÍ - Velbloudí carpaccio, velbloud po burgundsku, velbloudí hamburger ve zlaté fólii... V zemích Perského zálivu se přední šéfkuchaři pustili do propagace masa korábu pouště, které dosud měli v oblibě pouze beduíni, napsala agentura AFP.

Velbloud, Omán foto: Kateřina Smolová, HedvábnáStezka.cz

Pod zlatou kupolí nejluxusnějšího hotelu v Abú Zabí Emirates Palace představuje francouzský šéfkuchař Sandro Gamba svou poslední kreaci: velbloudí hamburger se zlatou fólií obložený humusem.

"Tento pokrm se stal naším bestsellerem," tvrdí šéfkuchař, jenž má na povel 15 restaurací v hotelu, v němž se stavují všichni význační návštěvníci Abú Zabí. Hamburger spočívá v lůžku z uzeného sýra, je obložený zkaramelizovanou cibulí a celou bulku překrývají jemné zlaté lístky. Jedna porce stojí v přepočtu 900 Kč.

Sandro Gamba věří, že dojde ocenění právě díky tomu, že připravuje zcela jiné pochoutky, než je velbloud nadívaný rýží, kterého pojídají obyvatelé pouště při významných příležitostech. "Snažíme se připravovat rozmanité pokrmy, počínaje jakýmsi velbloudím masem po burgundsku a konče velbloudím carpacciem s lanýži," vysvětluje šéfkuchař působící rovněž v Paříži a v Chicagu.

Maso jemné jako máslo

"Čím je velbloud mladší, tím je jeho maso jemnější. U některých receptů používáme docela mlaďounké velbloudky, jejich maso se pak na jazyku rozplývá jako máslo. Když je zvíře starší, je třeba maso marinovat a dusit," dodává.

V emirátech jsou dnes chovy velbloudů živených mlékem či kukuřicí, podobně jako chovy telat jinde ve světě, aby maso bylo co nejvíce delikátní. Německá turistka Gertraude Ruffinenová ochutnala velbloudí hamburger v Emirates Palace a prohlašuje, že byla příjemně překvapena.

"Je to dobré, ale nikdy bych si dřív nepomyslila, že budu jíst maso zvířete, které jsem viděla v zoologické zahradě," říká. Velbloud, velmi odolný vůči extrémním teplotám, nezbytný pro nomády živící se jeho mlékem a masem, zaujímá v zemích zálivu zvláštní postavení: účastní se rychlostních závodů i soutěží krásy.

ČTĚTE TAKÉ:

V Kataru se slavný francouzský šéfkuchař Alain Ducasse rozhodl ve své restauraci Idam v Muzeu islámského umění v Dauhá spojit maso mladého velblouda s tučnými husími játry a lanýži. Maso používané pro toto velbloudí tournedo Rossini se musí vařit pět dní, vysvětluje kuchař Romain Méder.

Pokrm stojí v přepočtu 1600 Kč, ale musí se tu pojídat bez vína, protože restaurant alkohol nepodává. Podle Romaina Médera vyhledávají toto jídlo především obyvatelé Kataru, protože v sobě spojuje západní kuchyni s kuchyní zemí Zálivu. Je to nejžádanější pokrm na jídelníčku.

Čokoláda nebo Camel-ccino?

Vzestup zaznamenalo rovněž velbloudí mléko, neboť země regionu chtějí nalézt jeho odbytiště na mezinárodní scéně. Spojené arabské emiráty nyní toto mléko, které je méně tučné, ale má třikrát více vitamínu C než kravské mléko, exportují do Evropy a do Japonska.

Velbloudí mléko, oblíbené beduíny, se v zemích Zálivu rovněž používá k přípravě francouzských dezertů či nápojů, jako je Camel-ccino inspirované capuccinem.

Firma Al Nasma vyváží velbloudí mléko do Rakouska, kde se přidává do čokolády, která se prodává v emirátech v tabulkách formy velblouda. Tato čokoláda se také vyváží. Největším odbytištěm je Japonsko, za ním následuje jihovýchodní Asie, uvádí mluvčí firmy Kirsten Langeová.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč