Úterý 22. června 2021svátek má Pavla 27 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nezvyklá pochoutka? Obliba velbloudího masa v Emirátech roste

Velbloud, Omán | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Velbloud, Omán | foto: Kateřina Smolová, HedvábnáStezka.cz

ABÚ ZABÍ Velbloudí carpaccio, velbloud po burgundsku, velbloudí hamburger ve zlaté fólii... V zemích Perského zálivu se přední šéfkuchaři pustili do propagace masa korábu pouště, které dosud měli v oblibě pouze beduíni, napsala agentura AFP.

Pod zlatou kupolí nejluxusnějšího hotelu v Abú Zabí Emirates Palace představuje francouzský šéfkuchař Sandro Gamba svou poslední kreaci: velbloudí hamburger se zlatou fólií obložený humusem.

"Tento pokrm se stal naším bestsellerem," tvrdí šéfkuchař, jenž má na povel 15 restaurací v hotelu, v němž se stavují všichni význační návštěvníci Abú Zabí. Hamburger spočívá v lůžku z uzeného sýra, je obložený zkaramelizovanou cibulí a celou bulku překrývají jemné zlaté lístky. Jedna porce stojí v přepočtu 900 Kč.

Sandro Gamba věří, že dojde ocenění právě díky tomu, že připravuje zcela jiné pochoutky, než je velbloud nadívaný rýží, kterého pojídají obyvatelé pouště při významných příležitostech. "Snažíme se připravovat rozmanité pokrmy, počínaje jakýmsi velbloudím masem po burgundsku a konče velbloudím carpacciem s lanýži," vysvětluje šéfkuchař působící rovněž v Paříži a v Chicagu.

Maso jemné jako máslo

"Čím je velbloud mladší, tím je jeho maso jemnější. U některých receptů používáme docela mlaďounké velbloudky, jejich maso se pak na jazyku rozplývá jako máslo. Když je zvíře starší, je třeba maso marinovat a dusit," dodává.

V emirátech jsou dnes chovy velbloudů živených mlékem či kukuřicí, podobně jako chovy telat jinde ve světě, aby maso bylo co nejvíce delikátní. Německá turistka Gertraude Ruffinenová ochutnala velbloudí hamburger v Emirates Palace a prohlašuje, že byla příjemně překvapena.

"Je to dobré, ale nikdy bych si dřív nepomyslila, že budu jíst maso zvířete, které jsem viděla v zoologické zahradě," říká. Velbloud, velmi odolný vůči extrémním teplotám, nezbytný pro nomády živící se jeho mlékem a masem, zaujímá v zemích zálivu zvláštní postavení: účastní se rychlostních závodů i soutěží krásy.

ČTĚTE TAKÉ:

V Kataru se slavný francouzský šéfkuchař Alain Ducasse rozhodl ve své restauraci Idam v Muzeu islámského umění v Dauhá spojit maso mladého velblouda s tučnými husími játry a lanýži. Maso používané pro toto velbloudí tournedo Rossini se musí vařit pět dní, vysvětluje kuchař Romain Méder.

Pokrm stojí v přepočtu 1600 Kč, ale musí se tu pojídat bez vína, protože restaurant alkohol nepodává. Podle Romaina Médera vyhledávají toto jídlo především obyvatelé Kataru, protože v sobě spojuje západní kuchyni s kuchyní zemí Zálivu. Je to nejžádanější pokrm na jídelníčku.

Čokoláda nebo Camel-ccino?

Vzestup zaznamenalo rovněž velbloudí mléko, neboť země regionu chtějí nalézt jeho odbytiště na mezinárodní scéně. Spojené arabské emiráty nyní toto mléko, které je méně tučné, ale má třikrát více vitamínu C než kravské mléko, exportují do Evropy a do Japonska.

Velbloudí mléko, oblíbené beduíny, se v zemích Zálivu rovněž používá k přípravě francouzských dezertů či nápojů, jako je Camel-ccino inspirované capuccinem.

Firma Al Nasma vyváží velbloudí mléko do Rakouska, kde se přidává do čokolády, která se prodává v emirátech v tabulkách formy velblouda. Tato čokoláda se také vyváží. Největším odbytištěm je Japonsko, za ním následuje jihovýchodní Asie, uvádí mluvčí firmy Kirsten Langeová.

,

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

MUDr. Zuzana Humlová Ph.D. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Izraelský protiraketový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...