Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Fenomén pivní kultury v Česku? Popisuje ho kniha Staré plzeňské hostince

Jídlo

  15:00
PLZEŇ - V Plzni bylo na počátku minulého století více hospod než nyní. Pilo se také více. Na pivo se chodilo častěji a většinou hned po práci. Potvrzuje to nová kniha Staré plzeňské hostince. Více než 400stránkové dílo Markéty Maškovské, na němž pracovala šest let, dokazuje, že bez hospod by nevznikla významná česká literatura ani některé politické strany.

Fenomén pivní kultury v Česku odhalí kniha Staré plzeňské hostince. foto: Reprofoto

U ostatních národů světa tento nezpochybnitelný fenomén tak silný není, řekl historik Jan Kumpera.

Pivo. Ilustrační foto.

„Jsou tam popsány rázovité postavičky, jimž zdatně konkurovali umělci jako Mikoláš Aleš, Jaroslav Hašek, Vendelín Budil, Josef Skupa a Miroslav Tyrš. Také o nich jsou tam historky. Jak a kde moc popíjeli a co při tom a potom vyváděli,“ řekl historik Miloslav Krist.

Podle něj je v knize soupis hostinců v Plzni i příhody z hospodského a společenského života. Na své si přijdou i gurmáni. „Málo se ví, že z Prahy do Plzně se vypravoval zvláštní vlak pro milovníky piva,“ uvedl Krist. 

Mapa české pivní kultury

Pivo podle něj vždy stálo v Praze o trochu víc než v Plzni, například před 100 lety o třetinu, a cestě do Plzně se tak říkalo „úsporné pití“. „Bez těch hospod by sláva českého piva nebyla taková,“ řekl Vladimír Jurina z Prazdroje, který vydání knihy podpořil. Takto ucelený přehled plzeňských hospod nikdy zmapován nebyl. Kniha je hodnotná i jako zdroj informací o české pivní kultuře.

Maškovská zpracovala původně u profesora Kumpery diplomovou práci, na níž začala pracovat v roce 2006. „Nespokojila se s ní a začala bádat dál v knihovnách, archivech, muzeích a novinách. Práce je to velmi záslužná,“ řekl Kumpera. 

K tématu

Kniha dokladuje také stolní společnosti, které vznikaly hlavně na přelomu 19. a 20. století. „Bylo jich tu opravdu hodně, na přelomu století na 150, a tak byl dokonce založen spolek proti ustavování spolků,“ uvedla jednatřicetiletá autorka. Členové spolků se oblékali do různých převleků a měli své rituály.

„Kniha je nabitá daty a informacemi. Je tam 300 fotografií. Dokumentace je to velmi cenná,“ řekl nakladatel Jiří Ševčík. Pokud bude chtít někdo psát po 50 letech knihu o plzeňských hospodách i kultuře, nesmí podle Kumpery knihu opominout. „V hospodě je život Čechů a to se nezmění ani v elektronické budoucnosti,“ dodal.

Autoři: ,

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...