Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Arnaud Donckele je novým držitelem tří hvězdiček Michelin

Jídlo

  16:26
PAŘÍŽ - Šéfkuchař Arnaud Donckele z restaurace La Vague d'or v Saint-Tropez na jihu Francie se stal novým držitelem tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci.

Šéfkuchař Arnaud Donckele z restaurace La Vague d'or v Saint-Tropez na jihu Francie se stal novým držitelem tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci foto: www.pure-saint-tropez.fr

Společnost Michelin vydala nové vydání průvodce po francouzských restauracích, z nichž nejvyšší počet tří hvězdiček má nyní 27 podniků.

Jediným přírůstkem je právě teprve pětatřicetiletý Donckele, který vaří v restauraci luxusního hotelu Résidence de la pinede v Saint-Tropez od roku 2004. V roce 2010 získal pro svou restauraci druhou hvězdu.

Michelinův průvodce

Michelinův průvodce pro motoristy vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdičky znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Loňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 udělil poprvé jednu hvězdičku dvěma českým šéfkuchařům.

V letošním vydání známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím počet návštěvníků, udělil dvě hvězdičky 82 podnikům (z toho je pět nových držitelů) a jednu hvězdičku 487 restauracím (39 nových).

Velká většina podniků v Michelinvoě průvodci nemá žádnou hvězdičku, ale jsou do něj zařazeny, protože i tak nabízejí dobrou kvalitu. Nepřijatelné restaurace v průvodci prostě nejsou.

Podle Michaela Ellise, ředitele mezinárodního oddělení Michelinových průvodců, ztělesňuje Arnaud Donckele tendenci letošního vydání oceňovat kuchaře využívající produktů svého regionu. "Není potřeba pracovat s nejdražšími produkty: šéfkuchaři dávali přednost blízkému okolí," řekl Ellis.

Regionální kuchyně

Stejně tak průvodce oceňuje mnoho restaurací v malých a středních městech i na venkově. "Francouzská kuchyně je nadále regionální, není to jen Paříž, Lyon nebo Marseille," dodal Ellis. Šéfkuchařka Anne-Sophie Picová, která již má tříhvězdičkový podnik ve Valence na jihozápadě země, si připsala další hvězdičku za svůj další restaurant La Dame de Pic v Paříži.

PSALI JSME:

Jednu hvězdičku letos získal také japonský šéfkuchař Fumio Kudaka, který v restauraci Table de Breizh Café v Cancale na západě Francie kombinuje japonskou a bretaňskou kuchyni. Je jedním z 18 japonských šéfkuchařů ve Francii, které Michelin ocenil. Velká většina z nich se ale věnuje čistě francouzské kuchyni.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...