Pondělí 25. ledna 2021svátek má Miloš 1 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kdo chce českou husu, má smůlu. Zájem byl letos rekordní

Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

BYŇOV Vykrmené husy z jediného šlechtitelského chovu v Česku v Byňově na Českobudějovicku míří v těchto dnech k zákazníkům. Na svatého Martina, který připadá na neděli, nesmí chybět na svátečním stole. Kdo by chtěl ale českou husu koupit na poslední chvíli, má smůlu.

Na jaře byl enormní zájem o jednodenní byňovská housata nejen z Česka, ale také z husí velmoci - Maďarska, Polska, Rakouska i Německa. Rybářství Nové Hrady, jež chov vlastní, tak podle ředitele Lubomíra Zvonaře muselo zvětšit chovné hejno, aby na jaře bylo housat více.

ČTĚTE TAKÉ:

"Husy se letos obzvláště povedly, bylo mi líto je nechat zabít, všechno bych dal do chovu," říká s mírnou nadsázkou největší znalec tamního chovu Miloš Roule. Byňovské husy by se podle něj daly expedovat pod značkou bio, krmené jsou u rybníků s čistou vodou pšenicí a trávou. Po letech úpadku tak chovatelé zvyšují chovné hejno na 5000 kusů, na jaře by se mohlo vylíhnout až 65 000 housat, o zhruba 15 000 více než letos.

Svatomartinské posvícení

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Housata, která se nehodí do rozmnožovacích chovů a nepodaří se prodat, vykrmí rybáři u pěti novohradských rybníků. Expedují se na svatého Martina a vánoční svátky. Šest desítek z 1500 vykrmených hus z Byňova teď míří třeba do vyhlášené českobudějovické restaurace Masné krámy.

Gurmáni si tam od čtvrtka do neděle mohou dát husí játra i pečenou čtvrtku husy na jabkách s bramborovými a houskovými knedlíky a červeným zelím, řekl provozní František Sýkora.

Přednost mají tuzemské husy

Dvacet z byňovských hus skončí na pekáči v rodinném penzionu Baronův Most u Pohoří na Šumavě. Husí hody tam budou o víkendu. Pro labužníky tam připraví lahůdky ze sto kilogramů masa. "Kromě tradiční pečené husy se bude připravovat drůbková polévka s domácími nudlemi, husa v šouletu a také husí játra s lanýži či husí aspik a husí krev na cibulce. K husím hodům bude vyhrávat i kapela," řekl spolumajitel Jan Románek.

Chovné hejno jediného šlechtitelského chovu hus s více než třicetiletou tradicí čítá 4000 hus a 1000 houserů. Ještě před nedávnem líhli v Byňově na 120 000 housat. Trh v Evropě i v Česku ale zaplavily levné husy z Polska a Maďarska. Teď to podle Zvonaře vypadá, že se z Čechů zase pomalu stávají patrioti, kteří dávají přednost tuzemské kvalitě.

,

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...