Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo chce českou husu, má smůlu. Zájem byl letos rekordní

Jídlo

  15:15
BYŇOV - Vykrmené husy z jediného šlechtitelského chovu v Česku v Byňově na Českobudějovicku míří v těchto dnech k zákazníkům. Na svatého Martina, který připadá na neděli, nesmí chybět na svátečním stole. Kdo by chtěl ale českou husu koupit na poslední chvíli, má smůlu.
Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto.

Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Na jaře byl enormní zájem o jednodenní byňovská housata nejen z Česka, ale také z husí velmoci - Maďarska, Polska, Rakouska i Německa. Rybářství Nové Hrady, jež chov vlastní, tak podle ředitele Lubomíra Zvonaře muselo zvětšit chovné hejno, aby na jaře bylo housat více.

ČTĚTE TAKÉ:

"Husy se letos obzvláště povedly, bylo mi líto je nechat zabít, všechno bych dal do chovu," říká s mírnou nadsázkou největší znalec tamního chovu Miloš Roule. Byňovské husy by se podle něj daly expedovat pod značkou bio, krmené jsou u rybníků s čistou vodou pšenicí a trávou. Po letech úpadku tak chovatelé zvyšují chovné hejno na 5000 kusů, na jaře by se mohlo vylíhnout až 65 000 housat, o zhruba 15 000 více než letos.

Svatomartinské posvícení

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Housata, která se nehodí do rozmnožovacích chovů a nepodaří se prodat, vykrmí rybáři u pěti novohradských rybníků. Expedují se na svatého Martina a vánoční svátky. Šest desítek z 1500 vykrmených hus z Byňova teď míří třeba do vyhlášené českobudějovické restaurace Masné krámy.

Gurmáni si tam od čtvrtka do neděle mohou dát husí játra i pečenou čtvrtku husy na jabkách s bramborovými a houskovými knedlíky a červeným zelím, řekl provozní František Sýkora.

Přednost mají tuzemské husy

Dvacet z byňovských hus skončí na pekáči v rodinném penzionu Baronův Most u Pohoří na Šumavě. Husí hody tam budou o víkendu. Pro labužníky tam připraví lahůdky ze sto kilogramů masa. "Kromě tradiční pečené husy se bude připravovat drůbková polévka s domácími nudlemi, husa v šouletu a také husí játra s lanýži či husí aspik a husí krev na cibulce. K husím hodům bude vyhrávat i kapela," řekl spolumajitel Jan Románek.

Chovné hejno jediného šlechtitelského chovu hus s více než třicetiletou tradicí čítá 4000 hus a 1000 houserů. Ještě před nedávnem líhli v Byňově na 120 000 housat. Trh v Evropě i v Česku ale zaplavily levné husy z Polska a Maďarska. Teď to podle Zvonaře vypadá, že se z Čechů zase pomalu stávají patrioti, kteří dávají přednost tuzemské kvalitě.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!