13. prosince 2018 5:41 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

‚O Vánocích hraje největší roli slavnostní atmosféra. S tím je spojené i šťastné jídlo‘

Yuri Kolesnik | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Yuri Kolesnik | foto: La veranda

Vlastní několik restaurací v Česku a na Ukrajině a je známý tím, že propaguje takzvané „šťasné jídlo“. Co to vlastně znamená a dá se praktikovat o Vánocích doma? „Sváteční stůl se odvíjí od dané kultury, od rodiny, která jej tvoří. Nemyslím si, že existuje univerzální návod. Na svátečním stole by určitě nemělo chybět to, co každé rodině udělá radost,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Yuri Kolesnik.

Lidovky.cz: Je o vás známo, že jste nadšencem tzv. „šťastné výživy“. Můžete tento termín trošku přiblížit? Co si pod tím mám představit?
Šťastná výživa a šťastné jídlo je myšlenka nebo spíše filozofie. Dobré jídlo totiž v člověku vytváří pozitivní emoce. Pozitivní emoce produkují hormony štěstí a tyto hormony mají prospěšný a ozdravný efekt na naše tělo. A samozřejmě i na psychiku.

Lidovky.cz: Uplatňujete tuto filosofii i ve svých restauracích?
Filozofii šťastného jídla uplatňujeme ve všech restauracích naplno. Klademe důraz na to, aby jídlo, které nabízíme, působilo na zákazníky co nejlépe nejen po chuťové stránce, ale také vizuálně a kontaktně. Naším cílem je zapůsobit na všech pět smyslů – tedy na čich, zrak, chuť, hmat a sluch.

Lidovky.cz: Myslíte, že když chce člověk připravit šťastné Vánoce svým blízkým, měl by se tedy zaměřit na to, co servíruje na stůl?
Nepochybně. Největší roli hraje atmosféra, kterou si u stolu vytvoříme. Atmosféru tvoříme třeba tím, jaké jídlo a jakým způsobem budeme podávat. Určitě nesmí chybět svátečnost – výjimečnost tohoto okamžiku.

Lidovky.cz: O Vánocích často dochází k přejídání či naopak půstu. Jak se na tyto dva extrémy koukáte vy?
S přejídáním ani půstem problém nemám, pokud se jedná o jeden či dva dny. V krátkém časovém horizontu nebude mít ani jedno na tělo velký vliv. O Vánocích bych ale půst nedoporučoval.

Lidovky.cz: U krásně prostřeného štědrovečerního stolu se sejde svátečně oblečená rodina. Dítě se vrhne na jídlo bez příboru. Co říkáte na sváteční kulturu stolování?
Samozřejmě je sváteční kultura stolování krásná věc, ale jak už jsem říkal, důležitá je především atmosféra u stolu a vztahy mezi zúčastněnými. Není důležité, jestli dítě dodržuje pravidla stolování – je to přeci dítě. Naopak svým chováním může rodinu u stolu pobavit a atmosféru ještě zlepšit.

Yuri Kolesnik

Rodák z ukrajinské Oděsy, který se na první pohled zamiloval do Prahy. Tahle láska už trvá 20 let. Restauratér, vizionář, milovník „šťastného jídla“, jógy a ájurvédy. Vlastní síť restaurací v Kyjevě a tři podniky v Praze – La Verandu, Babiččinu Zahradu, jejíž součástí je antistresové relaxační centrum Babiččina Péče, a posledním přírůstkem je multikulturní The Bistro.

Lidovky.cz: Jídlo berete jako investici do sebe. O Vánocích lidé sahají hlouběji do svých kapes nejen kvůli dárkům, ale právě také kvůli surovinám. Poradil byste jak investovat dobře do jídla?
Pokud investujete do kvalitnějších surovin, budete mít z jídla větší radost, lepší chuť a tím i pozitivnější emoce. Všechny suroviny není nutné nakupovat v obchodních řetězcích. Dnes máme spoustu možností, takže můžeme vybírat, zda nakoupíme u malých pěstitelů a farmářů nebo navštívíme farmářské trhy a další zdroje. Rozhodně ale neříkám, že kvalitnější musí být nutně dražší. Jen je potřeba věnovat více času samotnému výběru.

Vánoční klasika - kapr (ilustrační foto)

Lidovky.cz: Venku se ochladilo. Jaké potraviny by se měly konzumovat, aby člověk byl dobře naladěný? Co by nemělo chybět na svátečním stole?
V tomto ročním období je dobré konzumovat především dušené či dlouho pečené pokrmy a používat přísady, které zahřívají jako například skořici, zázvor, kurkumu, kari a tak dále. Sváteční stůl se odvíjí od dané kultury, od rodiny, která jej tvoří. Nemyslím si, že existuje univerzální návod. Na svátečním stole by určitě nemělo chybět to, co každé rodině udělá radost.

Lidovky.cz: Co jíte o Vanocích vy? 
Vánoce mám rád na český způsob. Děláme bramborový salát a místo kapra pečeme husu nebo kachnu. Samozřejmě nesmí chybět láhev kvalitního vína.

Lidovky.cz: Blíží se konec roku. Lidé bilancují a dávají si do nového roku předsevzetí. Máte nějaké?
Pokaždé slibuji sám sobě, že budu trávit více času meditací. A že budu pozornější a laskavější ke své ženě. Odvádí totiž tu nejtěžší práci, protože jak všichni dobře víme, muž je hlavou, ale žena krkem, který hlavou dokáže hýbat.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Najdete na Lidovky.cz