Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

O Velikonocích si můžete přičarovat sílu a mládí. Pečení je o svátcích obřad, říká kurátorka muzea

Jitka Sobotková. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Doporučujeme
Kurátorka podsbírky Gastronomie Národního zemědělského muzea Jitka Sobotková o velikonočním pečení, prastarém mazanci a o tom, jak se dá na Velikonoce čarovat, aby si člověk uchoval mládí a sílu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zatímco dnes si můžeme mazanec nebo beránka koupit bez námahy v supermarketu, v minulosti vyžadovalo velikonoční pečení po hospodyni spoustu času a práce. „Musela nejprve vymést pec, vynést popel, vyvětrat místnost, ohřát na plotně vodu a umýt nádobí a teprve pak mohla zadělat těsto,“ vypráví Jitka Sobotková, která se zabývá kulinární historií v Národním zemědělském muzeu, jež pořádá i praktické kurzy vaření pro veřejnost.

Je však docela možné, že i kdyby byl supermarketový beránek dřívějším hospodyňkám k dispozici, ohrnuly by nad ním nos. Pečení velikonočních sladkostí byla totiž činnost slavnostní, až obřadná. Jak by ne, když byla pevnou součástí nejvýznamnějších křesťanských svátků a pojídání požehnaných pokrmů mělo do rodiny přinést zdraví a hojnou úrodu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: