Neděle 12. července 2020svátek má Bořek 9 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Obalené v těstíčku s česnekovým dipem. Usmažte si bezové květy

Květenství černého bezu - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Květenství černého bezu - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Staročeské jídlo, které se stále těší oblibě a připravíte si ho skoro zadarmo? Ano, jsou to smažené květy černého bezu neboli kosmatice či bezové řízky. Můžete si je připravit na slano, ale i na sladko. Záleží na tom, na co máte právě chuť. A jak si lahůdku doma připravit?

Smažené květy bezu (Kosmatice)

  • 4 velké květenství bezu (se stopkou)
  • 2 vejce
  • špetka kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

Postup: Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku). Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu.

Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí. Slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...