Pátek 30. října 2020svátek má Tadeáš 11 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Občas se chodím najíst do McDonalda, říká michelinský šéfkuchař z Průhonic

Nicolas Decherchi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nicolas Decherchi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Nicolas Decherchi získal během necelých tří let dvě michelinské hvězdy. Šéfkuchař francouzské restaurace Paloma teď chce to samé dosáhnout i v Česku, v Průhonicích u Prahy.

LN: Vzpomenete si, kdy jste se poprvé postavil ke sporáku a pokusil se uvařit své první jídlo?
Vždycky jsem chtěl vařit, už když jsem byl malý kluk. V nějakých sedmi osmi letech jsem pořád tvrdil, že jednou chci být kuchařem. Je to zajímavé, protože žádnou rodinnou kuchařskou tradici jsme neměli, táta byl taxikář a máma sekretářka. Když jsem pak v šestnácti dodělal školu, začal jsem jako učeň v restauraci Chez Bruno. Měla jednu michelinskou hvězdu a specializovala se na lanýže.

Bylo to pro mne tehdy dost tvrdé, žil jsem daleko od rodiny v pokojíku pro služku, který měl deset metrů čtverečních. Hodně jsem se tehdy naučil. Především naprosté preciznosti, práci v kuchyni přeplněné lidmi i úctě k produktům. Právě tato úroveň obtížnosti mne ale fascinovala a přesvědčila o tom, že přesně takovou cestou chci jít.

LN: Jaké jsou vztahy mezi michelinskými kuchaři? Panuje mezi nimi spíše přátelství, nebo rivalita?
Všichni jsme na jedné lodi. Myslím, že přílišná rivalita neexistuje, spíše mezi námi panuje takový bratrský duch, trochu jako mezi vojáky, co čelí společnému protivenství. Pravidelně se konají různá setkání michelinských kuchařů, jedno se odehraje třeba na počátku února.

Medailonky z humra konfitované na poloslaném másle, podávané s domácími...
Profiterolky plněné zmrzlinou s kakaovou drtí, podávané na krémovém lůžku z...

LN: Kolik bych vám, jakožto kuchaři s dvěma michelinskými hvězdami, musel zaplatit, abyste si zašel na jídlo do McDonalda?
Nemusíte mi platit nic, já tam chodím dobrovolně. I když jsem dvouhvězdičkový kuchař, pořád jsem jenom člověk. Narodil jsem se v 80. letech, kdy zažíval McDonald plný rozkvět, což mě samozřejmě ovlivnilo. Nehodlám po žádném řetězci rychlého občerstvení házet kameny, občas se tam zajdu najíst.

LN: Jste typický cholerický kuchař, který v kuchyni křičí a tříská pánví?
Takové kuchaře jsem zažil jako mladý kluk, takže vím, o čem mluvíte, ale já takový nejsem. Vyžaduji hodně od sebe i ostatních, ale snažím se být spíše diplomatický a jednat s respektem k ostatním. Myslím, že to nejkvalitnější lze z lidí dostat i jinak než křikem.

Lednové číslo magazínu Index LN vychází v pondělí 29. ledna. Na stáncích je...

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....