Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Oblíbené festivalové delikatesy? Sýrová zmrzlina a steak z tuňáka

Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou |

Nejlepší a nejzajímavější české restaurace, vyhlášení sommeliéři, barmani i hmyzí menu. Prague Food Festival letos navštívilo přes 18 tisíc hostů. A které restaurace u nich zabodovaly nejvíce?

Nejúspěšnější restaurací se stejně jako v loňském roce stala restaurace U Emy Destinnové, kde hosté mohli ochutnat od amerického šéfkuchaře Stevena Trumpfhellera například jelení carpaccio s liškami či grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem. Druhým nejúspěšnějším podnikem na PFF se stal Le Grill & Garden @ Kempinski pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera a třetí místo získal Ondřej Slanina z podniku Chateau St. Havel.

Food festival

Krevetové kari připravil tým kuchařů z hotelu Mandarin Oriental pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta.

„Za sedm festivalů podruhé pršelo. Nicméně lidé přišli, což nás nesmírně těší a vidím to jako důkaz toho, že kvalitní gastronomie přitahuje, že se návštěvníci chtějí něco nového dozvědět a hlavně nechtějí jíst blbě," řekl zakladatel festivalu Pavel Maurer. Vlivem deštivého počasí se letos osvědčila novinka - degustační stany u každé restaurace, ve kterých se hosté mohli schovat a v klidu si vychutnat pokrmy.

A jak dopadlo hmyzí menu?

Na stánku Yasmin, Noodles lidé ochutnali hmyzí menu, zkonzumovali přes tisíc sarančat, šest set švábů a 350 Veleštírů císařských. „Štírů byl nedostatek, museli jsme je posbírat z celé Evropy,“ vysvětlil šéfkuchař Tomáš Kalina.

PSALI JSME:

Festivalovým hitem se stala sýrová zmrzlina z Modřenínu, přestože počasí zmrzlinám zrovna nepřálo. „Díky spolupráci sedlčanských sýrařů a sládků Pivovarů Lobkowicz mohli hosté degustovat doporučené kombinace jednotlivých sýrů a piv. Na stánku Sedlčanský pak odevzdávali své vlastní tipy na párování sýrů a piv. Nejoblíbenější kombinací návštěvníků PFF se stal Sedlčanský Modřenín s Merlinem černým, na druhém místě se pak umístil Sedlčanský Modřenín s Jihlavským Grandem. Tento výběr potvrzuje, že
lidé hledají na festivalu především chuťově výraznější a zajímavější jídla i nápoje,“ sdělil Kamil Arnošt z Povltavských mlékáren.

Šéfkuchaři Roman Paulus a Ondřej Slanina na zahájení.

Šéfkuchaři Roman Paulus a Ondřej Slanina na zahájení.

Nejvíc živo bylo ve stanu společnosti Kenwood, která přivezla na festival čtyři temperamentní italské šéfkuchaře oceněné michelinskými hvězdami - Moreno Cedroni, Stefano Ciotti, Alberto Faccani a Federico Delmonte, kteří si připravili speciálně pro Kenwood výjimečné recepty. Této hvězdné show se účastnil také známý šéfkuchař Riccardo Lucque. Denně v průměru 8 krát zopakovali cooking show.

Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou

Ugrilujeme steaky. Mezitím si připravíme zálivku na salát a avokádový krém. 

Mrkvovo zázvorový dresink/zálivka

6 polévkových lžic vody, 60 ml oleje canola, 3 polévkové lžíce rýžového octa, 2 čajové lžíce sojové omáčky, 1 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 malá mrkev, očištěná a nastrouhaná, 2 čajové lžičky na jemno nakrájené šalotky nebo červené cibule
1 malý stroužek česneku, 1 1/2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru, 1 čajová lžička hnědého cukru, 1/2 čajové lžičky soli a špetka pepře
 
Všechny ingredience dejte do mísy a rozmixujte ručním mixérem. Smíchejte se směsí salátů a rozlože na talíř. Na to polože steak z tuňáka a na závěr přidejte avokádový krém.

Avokádový krém
2 velká měkká avokáda, rozpůlená, vypeckovaná, 125g zakysané smetany, 125g šlehačky, 1 čajová lžička čerstvé šťávy z limetky, 1 stroužek česneku, rozmačkaný, sůl a pepř dle chuti

Vydlabané avokádo dejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou do jemna. Přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Avokádový krém je dobré si připravit jako první a na chvíli ho nechat v lednici. Můžete přidat krevety na ozdobu.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...