Čtvrtek 29. července 2021, svátek má Marta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Oblíbili si je Bonaparte i Darwin. Jihoafrická vína zažívají obrodu

Jídlo

  7:00
HEMEL-EN-AARDE. - Po desítky let bylo jihoafrické víno jakýmsi vzdáleným chudým bratrancem předních vín starého světa. A to až do té doby, než se mu mladí vinaři rozhodli dodat identitu v naději, že pro ně získají ty nejvybíravější milovníky vína v světě, napsala agentura AFP.
Víno - ilustrační foto.

Víno - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Chris a Suzaan Alheitovi v Hemel-en-Aarde Valley v Západním Kapsku produkují vysoce kvalitní víno a prohlašují: "To, co Jižní Afrika potřebuje a co se my teď snažíme dělat, to je identita." Zdejší vinaři si dlouho myslili, že spojení odrůd Pinot Noir a Hermitage, které bylo v Jihoafrické republice vytvořeno ve dvacátých letech minulého století, je postačující k tomu, aby bylo tohoto cíle dosaženo. Tato místní vinná réva nabízí plnou ovocnou chuť Pinotu. Kritici jí však vytýkají přídech spáleného kaučuku.

"Byla špatně sázená a špatně zpracovávaná," ujišťuje Chris, který dává přednost hlubšímu ponoření do historie jihoafrického vína, kde nalezneme víno skutečně přizpůsobené Africe, jako je Chenin.

"Chenin je v Jižní Africe asi od roku 1656, tedy o 80 let dříve, než byl poprvé písemně doložen Cabernet Sauvignon ve francouzském kraji Médoc," prohlašuje hrdě Chris. "Zde máme skutečně autentické odrůdy kapských vín," dodává. Cris doufá, že Chenin, který se vysazuje rovněž na západě Francie, ale jinde je jen málo rozšířený, zajistí Jihoafrické republice dobrou pověst, tak jako Malbec Argentině.

Choroby vína, války a zvraty historie

Vína produkovaná na samém jihu Afriky, v podnebí srovnatelném se Středomořím, zažila svou slávu v 18. a 19. století. Oblíbili si je Napoleon Bonaparte, Charles Darwin či pruský král Bedřich Veliký.

Po tomto období však nastal úpadek způsobený chorobami vína, válkami a zvraty historie, trvající až do konce doby apartheidu (1948-1994) a mezinárodního embarga na veškerý vývoz z Jihoafrické republiky.

Místní výrobci se proto většinou zaměřili na vnitřní trh, který si žádal levná vína nižší kvality. Ztratili kontakt s technikami a tendencemi, které se jinde ve světě vyvíjely. V době nástupu demokracie v roce 1994 se někteří vinaři ještě snažili produkovat kvalitní vína, ale většina z nich byla "tvrdá, tříslovitá, kyselá a trpká", konstatuje Mark Kent z dnes respektované vinice Boekenhoutskloof.

Zemědělaské práce - ilustrační foto.

Jihoafrická republika měla zpoždění za jinými producenty z "nového světa", za Austrálií, Argentinou, Chile, Novým Zélandem či Spojenými státy, kteří začali zaplavovat trhy. Kvalitu hroznů poškozovaly také choroby vína. "Často bylo zcela nemožné vyrobit víno světové třídy," připouští Christo Deyzel, someliér z restaurantu Camphor´s při vinici Vergelegen.

Po období apartheidu byl obnoven export, do země začal proudit nový kapitál a staré nemocné vinné keře byly vytrhány a nahrazeny zdravou révou. Vinaři, kteří si myslili, že jakákoli vinice může dávat všechny druhy vynikajícího vína, zjistili, že je třeba sázet dobrou vinnou révu na správných místech.

To bylo před dvaceti lety. Dnes producenti sklízejí plody svých správných rozhodnutí.

Jak nedávno napsal mezinárodní kritik Tim Atkin, Jihoafrická republika je dnes ze zemí produkujících na jižní polokouli víno nejzajímavější. Britský kritik Neal Martin přidělil v roce 2011 vynikající známku vínu Cartology Chrise Alheita.

Mark Kent z Boekenhoutskloofu je optimista: "Příštích deset let bude zřejmě pro jihoafrické víno nejnapínavějších. Myslím, že jsme nyní považováni za alternativu jakostních vín."

Autoři: ,