Ingredience, vizuální průzkum 75 přísad a 25 potravinářských výrobků. Tak se jmenuje kniha, kterou dali dohromady fotograf Dwight Eschliman a autor příspěvků o jídle Steve Ettlinger. V ní popsali a nafotili ingredience, které se přidávají do 25 rozdílných produktů.
„Nejsme tady od toho, abychom vám říkali, že umělé přísady jsou pro vás špatné nebo co byste měli jíst,“ přibližuje záměr kniha a dodává, že impulsem k jejímu zrodu byla jednoduchá zvědavost a touha dozvědět se, co bývá do oblíbených jídel přidáváno.
Produkty si autoři nevybrali náhodně, ale zcela záměrně podrobili zkoumání ty, které se dobře prodávají. Do jejich výběru se tak například dostal nápoj Red Bull nebo již zmiňované kuřecí nugety od řetězce rychlého občerstvení McDonald’s. Seznam zveřejnil například i britský The Telegraph. Vyšlo tak najevo, že populární pokrm kromě masa, soli a oleje obsahuje také celou škálu škrobů či kypřidel.
Ingredience v pořadí, v jakém se do nugetek přidávají:
- Bílé vykostěné kuře
- Voda
- Modifikovaný potravinový škrob
- Sůl
- Autolyzované kvasinky
- Sůl
- Pšeničný škrob
- Přírodní aroma
- Světlicový olej
- Dextróza
- Kyselina citronová
- Fosfáty sodíku
- Rostlinné dochucovadlo
- Voda
- Bělená pšeničná mouka
- Niacin
- Zredukované železo
- Thiamin mononitrát
- Riboflavin
- Kyselina listová
- Žlutá kukuřičná mouka
- Bělená pšeničná mouka
- Modifikované škroby
- Sůl
- Jedlá soda
- Kyselina pyrofosforečná
- Fosforečnan sodnohlinitý
- Dihydrogenfosforečnan vápenatý
- Mléčnan vápenatý
- Koření
- Pšeničný škrob
- Dextróza
- Kukuřičný škrob
- Řepkový olej
- Kukuřičný olej
- Sojový olej
- Hydrogenovaný sojový olej
- Terciální butylhydrochinon
- Kyselina citronová (pomáhá zachovávat čerstvost oleje)
- Dimethylpolysiloxan (díky němu olej méně prská při vaření)