Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Obří plzeňská nálož v restauraci U Mansfelda

Jídlo

  15:00
Plzeň z tanku, poctivé porce a obsluha milá a tolerantní, i když děti jezdí autíčkem po obložení stěn. V plzeňském podniku U Mansfelda jsou všichni perfektně vycepovaní. Navíc tu umí vařit tak, že se sem rádi vrátíte, přestože to na západ Čech máte daleko. Jen si musíte v lístku dobře vybrat.

Restaurant U Mansfelda svou atmosférou zřetelně odkazuje k první republice foto: Lidové noviny

Dobré restaurace dělím do tří kategorií: první je srdcovka, tedy podnik, kde hosta znají jménem a kde mu na steak z lososa nedají kopr, protože vědí, že ho nemá rád – a on se tu rád ukáže aspoň jednou týdně. Druhý typ podniků jsou drahé, luxusní restaurace: tam je jistota, že se dobře najíte, ale taky provětráte peněženku. Do třetí kategorie by se dal zařadit plzeňský podnik U Mansfelda: v cizím městě, které moc dobře neznáte, dáte na doporučení známých, kteří většinou vyberou podnik klasického střihu, kde se bez výhrad a většího přemýšlení dobře najíte.

Restaurace U Mansfelda patří do řetězce skoro už dvou desítek pivnic, které provozuje Plzeňský Prazdroj. Slibují tu skvělé pivo a poctivou českou kuchyni a oboje dokážou i splnit. Navíc kdo je zvyklý na pražskou drahotu, ocení tady i poměr cena/výkon, který je více než slušný.

Test "Italem"
Restaurace U Mansfelda je zařízená stejně jako zbytek podniků od Prazdroje: dřevěné židle a velké stoly, stěny otapetované stránkami ze starých časopisů. Velkou výhodou je krásná velká a slunečná terasa otevřená do zeleně. Je vidět, že sem místní chodí rádi, během nedělního odpoledne tu měli ze tří čtvrtin plno.

V jídelním lístku je kromě české kuchyně i kuchyně mezinárodní, takže se tu na jedné stránce potkává mozzarella s parmskou šunkou a třenou nivou. Nedovedu si představit jediného pivaře, který si tu k plzničce z tanku objedná carpaccio posypané parmazánem, byť marinované v mladých bylinkách. Nemilosrdně bych jídelníček proškrtala: nestačila by mezi předkrmy skvěle vymyšlená jídla jako pivovarská mísa, pěkně s tlačenkou, čabajkou a utopenci, pečené dršťky na tmavém pivu nebo zvěřinová paštika s brusinkovým křenem? Stejný nešvar je i u polévek: pokud by chtěl sympaticky vyhlížející kuchař (bohužel tu neuvádějí jeho jméno) raději vařit v italské restauraci, byla by ho škoda, ale tu tomatovou polévku servírovanou jedním dechem spolu s vývarem s játrovými knedlíčky by si mohl ušetřit.

O to větší legrace byla, že jsem sem na českou kuchyni pozvala kamaráda kuchaře z italské restaurace (nic italského si tu ovšem objednat nesměl). S domácí klasikou nemá příliš mnoho zkušeností, takže ho zdejší bramborové knedlíky plněné uzeným masem odrovnaly na celé odpoledne – krásy Plzně si moc nevychutnal a strávil zbytek dne v blízkém parku. Čtyři knedlíky byly standardní, z trochu mazlavého těsta, doplněné řidším sladkým bílým zelím. Za skvělou cenu 89 korun to ale pořád byl slušný oběd. Ideálně pro někoho, kdo se v práci trochu zapotí. Z polévek jsme ochutnali hovězí vývar s játrovými knedlíčky (35 Kč) a jednu zdejší "multi-kulti" položku, francouzskou cibulačku (40 Kč).

Klasické špekové knedlíky tu stojí jen 89 korun, ale neuvyklého strávníka vyřadí z provozu i na půl dne

Vývar byl skvělý, žádný "kostkový příbuzný" mu nevypomáhal, ani ho tu netrápili polévkovým kořením. Knedlíčky měly krásně jemnou chuť i strukturu. Francouzská polévka dopadla o něco hůře, sice jí tu dopřejí navrch zapečené krutonky se sýrem, ale proč zrovna s plísňovým hermelínového typu? Chuť měla ale výraznou, se silným důrazem na bílé víno a tymián – škoda jen že sušený.

Protože jsme tentokrát vzali i děti, mohli jsme ochutnat také dětské menu. Mají na něm čtyři jídla, která by mohla malým chutnat. Žádná zdravá strava to tedy až na rizoto není: těstoviny s kečupem, svíčková se třemi a kuřecí řízek. Vše v cenách mezi 60 až 80 korunami. V případě kuřecího řízku s hranolky i rizota šlo o porce, které by zasytily i dospělého. Nejlepším chodem pro děti bylo rizoto: nešlo o klasické krémové jemné, ale sypké z dlouhozrnné rýže, zato se spoustou zeleniny a servírované ve vtipném velkém kopečku, takže se děti na čas zabaví, než ho stačí rozhrabat po talíři.

Obalené sloní ucho
Z hlavních jídel pro dospělé jsme pak kromě bramborových knedlíků vsadili na rybu a na řízek. Pstruh v mandlové krustě (175 Kč) neměl moc krusty, spíš zásyp z mandlí, a na talíři skončil tak nějak halabala, maso ale bylo jemné, čerstvé. Zato řízek z panenky "přes celý talíř" (155 Kč) tady umí hned po mamince ten nejlepší, co jsem kdy jedla. Křupavá strouhanka na jemném, libovém a šťavnatém mase o velikosti, které jsme jako malí přezdívali "sloní ucho". K němu jsme vybrali šťouchané nové brambory, které tvarují do vyššího válečku a kombinují s cibulku, smetanou a slaninou. Jen je zapomněli osolit.

U Mansfelda, hodnocení

Jedno mají společné všechna jídla: ať už jde o guláš nebo rybu, obří porce servírují na ohromných talířích ve tvaru loděk. Možná proto tu mají tak velké stoly... anebo naopak. Protože mi ještě nikdo nevysvětlil, proč v pivnici servírovat grilovaný ananas, objednali jsme si navrch jablkový závin (45 Kč). Zase v maxiporci. Jemné domácí těsto by se sice mohlo obejít bez sprchy z umělé čokoládové polevy, jinak ale chutná skvěle, s kopečkem šlehačky a vanilkové zmrzliny.

Jablkový závin zde servírují, jak se patří: s pravou šlehačkou

Plzeňáci o restauraci U Mansfelda říkají, že je to tak trochu podnik pro turisty, ale sami sem také rádi zajdou a posedí na terase. Pokud se někdy na západ Čech vydáte, vylezte na kostelní věž a za odměnu si pak dopřejte sloní ucho. Slabším povahám dopřejte raději salát, ne těžké knedlíky. Až tu jednou "vykostí" jídelní lístek a nechají jen ty opravdu chytře vymyšlené a soudné položky, nebude téměř co vytýkat.

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat