Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ochlaďte se domácím sorbetem. Přinášíme několik tipů

Jídlo

  7:00
Vedra jsou zpět a s nimi i náš další tip, jak se doma osvěžit. Vyrobte si slaďoučký ovocný sorbet! Server Lidovky.cz vám přináší tři recepty na sladkou pochoutku, která je lehčí i dietnější než smetanová zmrzlina. Pokud chcete posunout její chuť na další úroveň, můžete přidat trochu vodky nebo bílého rumu.

Sorbet má méně kalorií než smetanová zmrzlina. foto: Shutterstock

Melounový sorbet

  • 500 g melounu
  • 120 ml vody
  • 100 g cukru krupice
  • citronová kůra z půlky citronu

Vodu zahřejte s citronovou kůrou v celku a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Vychladlou směs smíchejte s odpeckovaným a rozmixovaným melounem. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte chladit v nerezové míse do mrazáku. Každou půl hodinu směs promíchejte dokud zmrzlina neztuhne.

Melounový sorbet osvěží jako žádný jiný.

Citronový sorbet s bazalkou

  • 200 ml citronové šťávy
  • 180 ml vody
  • 300 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • 1 hrst čerstvých lístků bazalky

Z vody a cukru udělejte v hrnci cukrový rozvar. Po zchladnutí v něm tyčovým mixérem rozmixujete bazalku, přidejte citronovou šťávu a vyšlehaný sníh z bílků. Dejte v nerezové míse do mrazáku a každou půl hodinu důkladně promícháme. Můžete dát i do stroje na zmrzlinu.

Citronový sorbet můžete ozdobit mátou.

Jahodový sorbet

  • 500 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 150 ml vody
  • 150 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • šťáva z půlky limety

Z vody a cukru připravte cukrový rozvar. Když vychladne přidejte šťávu z limety, rozmixované jahody a do tuha ušlehaný sníh z bílků. Jestliže nemáte stroj na zmrzlinu, dejte do mrazáku v nerezové míse a každou půl hodinu sorbet promíchejte.

Sorbet je oproti zmrzlině příjemnou změnou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!