Možnosti jak všestranné bylinky používat jsou nekonečné a tak experimentujte i v tomto zimním čase. Částečně si i pročistíte vaši bylinkovou zahrádku, než vám ji ovládnou první mrazíky.
Malí pomocníci s neocenitelnou službou
Bylinky si mohou účinně zachovat svoji chuť na delší dobu v pestech, octech i olejích a tím vám pomohou při přípravě jakýchkoliv pokrmů. Ochutí je, osvěží a dodají letní aroma, které vám třeba právě v zimě připomene krásnou vůni a sílu bylinek. Jde o jemný způsob konzervace, který máte hotový za chvilku. A nejde jen o běžná dochucovadla, jde o vaše domácí produkty, jejichž chuť milujete.
Vyzkoušejte bylinkové octy, použijte rozmarýnu a estragon než vám první mrazíky sklátí vaši bylinkovou zahrádku. A chilli papričky určitě máte nasušené z poslední úrody. Použití octů je nepřeberné, jsou to malí pomocníci s neocenitelnou službou. Zároveň můžete některé ochucené octy darovat jako netradiční dárek, třeba na nadcházející Vánoce.
Bylinkové octy
Estragonový ocet
Nejednoduší ochucený ocet, který znám. Estragon se zaslouží o lahodnou chuť octa, lehce zauzenou, kterou použijete do salátů anebo ke známé omáčce hollandaise.
na dvě skleničky 0,3 l
- 2 velké větvičky čerstvého estragonu
- jablečný nebo bílý vinný ocet
Postup: Nejdříve připravíme sklenice, naplníme je vařící vodou a necháme vysterilizovat v mikrovlnné troubě. Omyjeme větvičky estragonu a vložíme do připravených prázdných sklenic. Můžeme lístky otrhat anebo je vložit i s celou větvičkou. Zalijeme octem tak, aby estragon byl úplně ponořený, uzavřeme a uložíme na chladném a tmavém místě, necháme jeden měsíc louhovat. Čím déle bude estragon ponořený, tím intenzivnější chuť bude ocet mít. Estragon dokáže ocet velmi silně a intenzivně ochutit. Jakmile docílíme chuti, kterou máme rádi, vyjmeme bylinku, ocet přecedíme a přelijeme do jiné lahve a opět uzavřete.
Dagmar HeřtováDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh. |
Ocet ochucený chilli papričkami
Ideální ocet pro všechny, kteří mají rádi pálivá dochucovadla. Používá se do dressingů a marinád nebo do omáček, pokud jim chceme dát pikantnější tón. Jakmile je marinování dokončeno, je dobré ocet přelít přes cedník a papričky odstranit. Intenzita pálivosti záleží jen na vás.
na dvě skelničky 0,3 l
- asi 20–30 malých sušených červených chilli papriček
- červený vinný ocet
Postup: Nejdříve si připravíme sklenice, naplníme je vařící vodou a necháme vysterilizovat v mikrovlnné troubě. Do prázdných sterilizovaných sklenic nalijeme ocet a do každé přidáme asi 10 chilli papriček. Uzavřeme a protřepeme, papričky vyplavou opět nahoru. Sklenice popíšeme a uložíme na chladném a tmavém místě a necháme 2 až 3 týdny louhovat. Ochutnáme a podle chuti necháme chilli papričky ještě macerovat, nebo ocet přecedíme přes jemné sítko do čisté sterilizované lahve a uložíme v chladu.
Rozmarýnový ocet s citrónovou kůrou
Ochucený rozmarýnový ocet s příchutí citrónové kůry se ideálně hodí na dressing k čerstvým listovým salátům, dodá zelenině lahodnou chuť. Ocet nemusí být přímo v dressingu, stačí jím salát jednoduše pokapat, posolit a přidat olivový olej. S tímto ochuceným octem je snadné připravit také domácí majonézy anebo tatarské omáčky. Jeho velmi jednoduchá příprava vás nadchne.
na dvě skelničky 0,3 l
- 4 velké snítky čerstvé rozmarýny
- jablečný nebo bílý vinný ocet
- 1 citrón
Postup: Nejdříve si připravíme sklenice, naplníme je vařící vodou a necháme vysterilizovat v mikrovlnné troubě. Omyjeme větvičky rozmarýny, osušíme a vložíme po dvou do prázdných sklenic. Nakonec velmi jemnou škrabkou na citrónovou kůru oloupeme povrch citrónu a do každé sklenice dáme polovinu kůry. Zalijeme octem, rozmarýna i citrónová kůra musejí být ponořené. Uzavřeme a necháme louhovat asi 4 týdny. Přecedíme přes sítko a přelijeme zpátky do sklenic. Uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
Ukázka z knihy Bylinky na mém stole, s podtitulem Kouzlení s bylinkami, která právě vychází v nakladatelství Millennium Publishing.