Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:59
Některá jídla vás dokážou postavit na nohy i za sychravého listopadového dne. Když jdu domů mrznoucím deštěm, nebývám zrovna nabitá energií. Ale dobře vím, že je potřeba se postavit k plotně a vytvořit nějaké rychlé a hřejivé jídlo, které nás posílí a umožní nám krásný večerní klid.

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské foto: Každý den je svátek

Pro tyhle příležitosti mám v zásobě jednoduché „minutky“ a jednou z nich je tahle ohnivá pánev. Suroviny na ni jsou úplně běžné a snadno je koupíte cestou domů v první sámošce, kterou budete mít po ruce.

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 8 žampionů
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • sůl a pepř
  • špetka chilli
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • čerstvé oregano na ozdobu
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 konzerva fazolí
  • 6 stroužků česneku
  • velká hrst rukoly

na polentu: 

  • 1 balíček instantní polenty
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst lístků tymiánu a oregana

Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní sůl, prolisovaný stroužek česneku, parmazán, tymián a oregano. Pak vyložte fólií zapékací misku, nalijte do ní polentu, zakryjte fólií i shora a dejte na noc do chladničky.

Druhý den připravte ohnivou pánev – maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olej. Na něj dejte cibuli, a jakmile zesklovatí, i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne. Vsypte žampiony a opékejte další 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, oregano, rajčata a česnek a nechte probublávat asi 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst rukoly, vypněte plamen a zakryjte.

Plech vyložte pečicím papírem. Polentu nakrájejte na plátky a potřete z obou stran olejem s prolisovaným zbylým česnekem. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Krátce grilujte, až povrch zezlátne. Pak otočte a ogrilujte i z druhé strany. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem. 

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Mohlo by vás zajímat