Limonáda z rybízovo-jahodového sirupu
- 200 g drobného ovoce
- 4 lžíce rybízovo-jahodového sirupu, kvašeného (60 ml)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 l vody nebo minerální vody
- 1 hrst lístků máty
Do džbánku vlijte sirup a citrónovou šťávu. Zalijte vodou a rozmíchejte. Pak vsypte mátu a nechte vychladit. Ovoce opláchněte a rozdělte do sklenic. Limonádou zalijte ovoce ve sklenicích.
Okurková bowle s jahodami
- 2 mladé salátové okurky
- 400 g čerstvých jahod
- 500 ml bílého rumu
- ledová tříšť
Mladé okurky i jahody pečlivě omyjte pod vlažnou vodou a nechte okapat. Škrabkou okurky naplátkujte po celé jejich délce, jahody pokrájejte na čtvrtky. Do lahví s širokým hrdlem vrstvěte dlouhé plátky okurky a čtvrtky jahod. Zalijte bílým rumem, můžete ředit vychlazenou vodou. Před podáváním dosypte ledovou tříští.
Zázvorová limonáda
- asi 170 g čerstvého zázvoru
- 3‒4 citrony
- hrst čerstvé meduňky nebo máty (klidně použijte obě bylinky najednou)
- 1,5 l perlivé vody
- asi 4‒5 lžic třtinového cukru
Unikátní aroma i chuť. Bezinkový sirup zažívá comeback![]() |
Závor oloupejte, nastrouhejte a vhoďte do džbánu nebo jiné nádoby. Citrony pořádně omyjte a oloupejte z nich kůru, tu ze tří z nich pak společně s bylinkami přihoďte k zázvoru. Do džbánu přilijte vařící vodu (tolik, aby všechny ingredience bylo ponořené), zakryjte a vše nechte aspoň 20 minut louhovat. Nakonec obsah přelijte přes síto do čisté láhve, přidejte šťávu z citronů, zbylou kůru, cukr, a pokud ještě máte, tak i nějakou meduňku či mátu. Hotovou limonádu dejte vychladit.
Limonáda z granátového jablka a pomeranče
- 1 litr sodovky
- 2 granátová jablka
- 1/2 pomeranče
- citron
- třtinový cukr
Vymačkejte nebo odšťavte granátová jablka a polovinu pomeranče, přidejte citron a třtinový cukr podle chuti, dolijte studenou sodovkou a rozlijte do sklenic s pár kostkami ledu.
Recepty pochází z kuchařek Škoda nevařit, Jezte česky a Láska prochází kuchyní, které vydalo nakladatelství Smart Press.