130 let
„Tekuté zlato“ olivový olej

„Tekuté zlato“ olivový olej | foto: Shutterstock

Olivový, kokosový...oleje na talíř i na kůži

Jídlo
  •   11:00
Olivový olej zná lidstvo od svého počátku. Sloužil k obětinám bohům, svícení, léčení, vaření i jako daň. Nyní jej najdete pouze v kuchyni. Má však širší použití – a stejně tak i kokosový olej.

Olivový olej
Pochází z oblasti Středozemí, k nám se nejvíce dováží ze Španělska. Kvalita se liší podle způsobu získávání oleje a chuť dle odrůd oliv. Panenské olivové oleje se lisují výhradně mechanicky, bez použití chemie. Extra virgin je čistá šťáva z oliv s nejpřirozenější chutí a vůní, Virgin se získává stejně, ale bývá kyselejší. Běžný olivový olej vzniká rafinací méně kvalitních olejů, tzv. lampantových, do nichž se přidá pro chuť a vůni trochu Extra virgin nebo Virgin. Hodí se na smažení a vaření.

Použití: Extra virgin a Virgin dodají pokrmům charakteristickou chuť a vůni oliv. Extra virgin zjemní omáčky, hodí se do studené i teplé kuchyně (stejně jako Virgin) a stačí ho o čtvrtinu méně než másla. Zvýrazní chuť jednotlivých surovin, nalijete-li jej nejprve na zeleninu a poté okořeníte, zůstane křupavá. Olivový olej je teplotně stabilní, při smažení vytvoří křupavou krustu a nevsákne se do pokrmu. Tipy na použití najdete na www.spanelskyolivovyolej.cz.

Vliv na zdraví: Obsahuje 60–80 % mononenasycených mastných kyselin, vitaminy A, D, E, K a přírodní antioxidanty, mj. prospívá srdci, cévám, správně pracuje s cholesterolem, vypíná pokožku a zlepšuje paměť. Jednou za 2–3 týdny se večer naložte do vany s vodou, 50 ml mléka a olivového oleje – a po pár koupelích ucítíte tu hebkost.

Kde ho koupit: V každém supermarketu, cena se liší podle zpracování, kvalitní Extra virgin stojí od 200 Kč výše.

Kokosový olej
Lisuje se ručně z dužiny kokosových ořechů, která byla předtím usušena na slunci.

Použití: Stejné jako u olivového. "Taje" při teplotě 24 °C, při nižších teplotách je tuhý, ale dobře se roztírá, hodí se na masáž i jako tělové mléko. Zvláčňuje pokožku a krásně ji provoní. Díky své pronikavé vůni dodá šmrnc sladkému i slanému jídlu – marinádě na maso, sladké kaši, palačinkám, pomazánkám… Lze jej přidat přímo do pokrmu, nebo na něm smažit či péct, je teplotně odolný až do 200 °C, nepřepaluje se ani nežlukne na vzduchu.

Kokosový olej.

Vliv na zdraví: Je lehce stravitelný a energii uvolňuje postupně, stimuluje metabolismus. Pomáhá při léčbě obezity, cukrovky a kvasinek, zlepšuje kvalitu mateřského mléka.

Kde ho koupit: Prodává se zpravidla v biokvalitě v bioprodejnách, drogerii DM nebo na internetu. Vybírejte si pouze ryze přírodní produkty, bez konzervantů, syntetických látek a umělých ztužovadel, např. Bio kokosový panenský olej Saloos (250 ml za 213 Kč).

Autor: Kristina Šemberová