Olivový quiche
Quiche podávejte s aromatickým rajčatovým salátem, nejlépe z plodů vyzrálých na slunci, se spoustou bazalky a olivým olejem. Jako nápoj bude vhodný svěží ryzlink.
- 1 balíček těsta na závin
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce ostré hořčice
- 2 lžíce tapenády
- 100 g černých oliv bez pecky
- 100 g zelených oliv bez pecky
- 1⁄2 svazku tymiánu
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 200 g crème fraîche
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- mletá paprika
Kromě toho:
- máslo na vymazání formy
Postup: Troubu rozehřejeme na 100 °C. Formu vytřeme máslem. Olivový olej našleháme s 1 lžící vody a tekutinou potřeme pláty těsta. Formu vyložíme těstem a potřeme ho nejprve hořčicí, pak tapenádou. Olivy nasekáme nahrubo a posypeme korpus. Opláchneme tymián, osušíme a lístečky posypeme olivy. V mléce a crème fraîche rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a dochutíme mletou paprikou. Polevou zalijeme olivy. Quische pečeme na prostředním stupni přibližně 40 minut.
Quiche s černým kořenem a parmskou šunkou
V Rakousku se černému kořenu také říká „zimní chřest“. Je totiž velmi jemný a má smetanově oříškovou chuť. Na rozdíl od chřestu nemá nahořklou příchuť.
Na těsto:
- 125 g másla
- 250 g mouky
- 1 žloutek
- 1 lžíce bílého vinného octa
- špetka soli
Na náplň:
- 750 g černého kořene
- 70g parmské šunky
- 1⁄2 svazku hladkolisté petrželky
- 125 ml smetany
- 125 g ricotty
- 3 vejce, 1 žloutek, sůl
- pepř, muškátový oříšek
Kromě toho:
- máslo na vymazání formy
- mouka na pracovní plochu
- octová voda na černý kořen
Postup: Nasekáme máslo, přidáme ostatní přísady a rychle uhněteme těsto. Vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a dáme na přibližně 1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu vytřeme máslem. Těsto rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy. Dno vícekrát propícháme vidličkou a předpékáme na spodním stupni asi 10 minut, až povrch vypadá suchý. Korpus vyjmeme a necháme zchladnout. Teplotu trouby snížíme na 180 °C.
Černý kořen loupeme v jednorázových rukavicích pod tekoucí studenou vodou, krájíme na kousky dlouhé asi 3 cm a ihned vkládáme do studené octové vody, aby zůstal smetanově bílý. Pak scedíme, zalijeme osolenou vodou, 10 minut dusíme a opět scedíme. Parmskou šunku natrháme a měnší kousky. Petrželku opláchneme, osušíme a lístky nasekáme.
Dno korpusu pokryjeme parmskou šunkou a petrželkou, navrch rozdělíme černý kořen. Na polevu rozšleháme ricottu, vejce a žloutek ve smetaně. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Polevou přelijeme náplň a quichee pečeme na prostředním stupni přibližně 40 minut.
Lilkový koláč s klobáskou merguez a piniovými oříšky
Nádherně voňavý koláč, který chutí připomene dovolenou. Dopřejte si k němu sklenku vychlazeného rulandského šedého.
- 1 červená cibule
- 2 lilky
- 3 stroužky česneku
- 200 g klobásy merguez
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 1 chemicky neošetřený citrón
- 70 g piniových oříšků
- 3 pláty mraženého listového těsta
Kromě toho:
- máslo na vymazání formy
- mouka na pracovní plochu
Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vytřeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Omyjeme lilky, osušíme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, nasekáme. Klobásu merquez nakrájíme na kousky. V pánvi zahřejeme olivový olej. Nejprve na něm osmahneme cibuli, pak přidáme lilek. Osolíme, opepříme a restujeme přibližně 15 minut. Před uplynutím této doby vmícháme česnek a merguez.
Opláchneme a osušíme petrželku, lítky nasekáme. Omyjeme citron, osušíme a nastrouháme 1 lžičku kůry. Spolu s petrželkou ji vmícháme k lilku. Na další pánvi na sucho opražíme piniové oříšky, potom je také přidáme k lilku a necháme zchladnout. Necháme rozmrznout listové těsto, pak ho lehce rozválíme na pracovní ploše a posypeme moukou a přeneseme do formy. Na dno rozdělíme náplň a pečeme na prostřední liště přibližně 30 minut.
Recepty pochází z knihy Quiche a koláče - oblíbené recepty od pikatních po sladké, kterou vydalo nakladatelství Ikar.