Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Olivy, piniové ořechy i černý kořen. Z čeho vytvořit náplň slaných koláčů?

Jídlo

  6:25
S mořskými plody, masem a dokonce i vegetariánské. Slané koláče neboli quiche jsou oblíbené především proto, že jejich příprava je opravdu snadná a přitom existuje tolik různých variací. Server Lidovky.cz vybral tři zajímavé recepty, nechte se inspirovat.

Quiche (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Olivový quiche

Quiche podávejte s aromatickým rajčatovým salátem, nejlépe z plodů vyzrálých na slunci, se spoustou bazalky a olivým olejem. Jako nápoj bude vhodný svěží ryzlink.

  • 1 balíček těsta na závin
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • 2 lžíce tapenády
  • 100 g černých oliv bez pecky
  • 100 g zelených oliv bez pecky
  • 1⁄2 svazku tymiánu
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 200 g crème fraîche
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika

Kromě toho:

  • máslo na vymazání formy
Olivy - ilustrační foto

Postup: Troubu rozehřejeme na 100 °C. Formu vytřeme máslem. Olivový olej našleháme s 1 lžící vody a tekutinou potřeme pláty těsta. Formu vyložíme těstem a potřeme ho nejprve hořčicí, pak tapenádou. Olivy nasekáme nahrubo a posypeme korpus. Opláchneme tymián, osušíme a lístečky posypeme olivy. V mléce a crème fraîche rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a dochutíme mletou paprikou. Polevou zalijeme olivy. Quische pečeme na prostředním stupni přibližně 40 minut.

Quiche s černým kořenem a parmskou šunkou

V Rakousku se černému kořenu také říká „zimní chřest“. Je totiž velmi jemný a má smetanově oříškovou chuť. Na rozdíl od chřestu nemá nahořklou příchuť.

Na těsto:

  • 125 g másla
  • 250 g mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • špetka soli

Na náplň:

  • 750 g černého kořene
  • 70g parmské šunky
  • 1⁄2 svazku hladkolisté petrželky
  • 125 ml smetany
  • 125 g ricotty
  • 3 vejce, 1 žloutek, sůl
  • pepř, muškátový oříšek

Kromě toho:

  • máslo na vymazání formy
  • mouka na pracovní plochu
  • octová voda na černý kořen

Postup: Nasekáme máslo, přidáme ostatní přísady a rychle uhněteme těsto. Vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a dáme na přibližně 1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu vytřeme máslem. Těsto rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy. Dno vícekrát propícháme vidličkou a předpékáme na spodním stupni asi 10 minut, až povrch vypadá suchý. Korpus vyjmeme a necháme zchladnout. Teplotu trouby snížíme na 180 °C.

Černý kořen loupeme v jednorázových rukavicích pod tekoucí studenou vodou, krájíme na kousky dlouhé asi 3 cm a ihned vkládáme do studené octové vody, aby zůstal smetanově bílý. Pak scedíme, zalijeme osolenou vodou, 10 minut dusíme a opět scedíme. Parmskou šunku natrháme a měnší kousky. Petrželku opláchneme, osušíme a lístky nasekáme.

Černý kořen

Dno korpusu pokryjeme parmskou šunkou a petrželkou, navrch rozdělíme černý kořen. Na polevu rozšleháme ricottu, vejce a žloutek ve smetaně. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Polevou přelijeme náplň a quichee pečeme na prostředním stupni přibližně 40 minut.

Lilkový koláč s klobáskou merguez a piniovými oříšky

Nádherně voňavý koláč, který chutí připomene dovolenou. Dopřejte si k němu sklenku vychlazeného rulandského šedého.

  • 1 červená cibule
  • 2 lilky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g klobásy merguez
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 1 chemicky neošetřený citrón
  • 70 g piniových oříšků
  • 3 pláty mraženého listového těsta

Kromě toho:

  • máslo na vymazání formy
  • mouka na pracovní plochu

Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vytřeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Omyjeme lilky, osušíme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, nasekáme. Klobásu merquez nakrájíme na kousky. V pánvi zahřejeme olivový olej. Nejprve na něm osmahneme cibuli, pak přidáme lilek. Osolíme, opepříme a restujeme přibližně 15 minut. Před uplynutím této doby vmícháme česnek a merguez.

Opláchneme a osušíme petrželku, lítky nasekáme. Omyjeme citron, osušíme a nastrouháme 1 lžičku kůry. Spolu s petrželkou ji vmícháme k lilku. Na další pánvi na sucho opražíme piniové oříšky, potom je také přidáme k lilku a necháme zchladnout. Necháme rozmrznout listové těsto, pak ho lehce rozválíme na pracovní ploše a posypeme moukou a přeneseme do formy. Na dno rozdělíme náplň a pečeme na prostřední liště přibližně 30 minut.

Recepty pochází z knihy Quiche a koláče - oblíbené recepty od pikatních po sladké, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

Autor: