Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Omáčka nebo toasty z vanilky. Zkuste 5 receptů

Jídlo

  7:00
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika, které se používaná hlavně při přípravě sladkých jídel, především moučníků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní, pudinky a podobně. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Vanilkové lusky - ilustrační foto.

Vanilkové lusky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho dřeň. Ta je tvořená černými zrníčky. Dřeň nejlépe získáme tak, že lusk rozřízneme podélně a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme.

VANILKOVÁ OMÁČKA

Ingredience: 300 ml mléka, 2 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk,
2 vejce, 2 lžičky vody, 2 lžičky bramborového škrobu

Postup: Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Mléko, cukr a vanilkovou dřeň povaříme. Škrob smícháme s vodou, přilijeme k mléku. Vše vaříme 4 až 5 minut za stálého míchání. Nakonec zašleháme vejce.

Omáčku můžeme podávat teplou i studenou. Hodí se ke zmrzlinám, pudinkům nebo ovocným salátům.

VANILKOVÝ LIKÉR

Ingredience: 125 g cukru, 1/3 l vody, vanilkový lusk, 1/4 l vinného lihu 96 %, 4 lžíce rumu

Postup: Do hrnce dáme cukr, vodu, rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vanilku. Cukrovou vodu necháme prochladnout. Přidáme líh a rum.

VANILKOVÝ KRÉM

Ingredience: 2 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce třtinového cukru, 250 ml mléko, vanilkový lusk, 2 žloutky

Postup: V polovině mléka rozmícháme moučku se žloutky. Tupou stranou nože vyškrábeme z vanilkového lusku semínka a dáme je do druhé půlky mléka. Přidáme cukr, vanilku a vše přivedeme k varu. Krátce vaříme a mícháme. Vanilkový lusk vyjmeme. Do vroucího mléka vmícháme mléko se žloutky, ztlumíme teplotu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak vanilkový krém odstavíme a mícháme, než vychladne.

Vanilkový krém můžeme použít jako pudink nebo jako krém do ovocných pohárů.

VANILKOVÁ ZMRZLINA

Ingredience: 8 žloutků, 1 litr smetany, 20 dkg cukru, půl lusku vanilky

Postup: Rozšleháme smetanu s cukrem, žloutky a půlkou lusku vanilky. Ve vodní lázni našleháme všechny přísady, až vznikne hustý krém, který musí z vařečky stékat jako hustá omáčka. Zahřívat jej můžeme jen k bodu varu, nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily. Prochladlý krém naléváme do dobře vymytých kelímků od jogurtů nebo různých forem a dáme do mrazáku.

VANILKOVÉ TOASTY

Ingredience: toastový chléb, 1 vejce, vanilkový lusk, lžíce mléka, olej nebo máslo na osmažení, vanilkový cukr na obalení

Postup: Smícháme vejce, mléko a semínka z vanilkového lusku. Do směsi namočíme plátky chleba a opečeme na rozpáleném oleji (nebo másle) do hněda. Hotové obalíme ještě ve vanilkovém cukru.

Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Najděte svou vnitřní krásu: Otestujte nutrikosmetiku od Manufaktury
Najděte svou vnitřní krásu: Otestujte nutrikosmetiku od Manufaktury

Podpořte krásný vzhled své pleti a pokožky nejen zvenku, ale také zevnitř. Objevte nutrikosmetiku značky Manufaktura. Hledáme 30 uživatelů, kteří s...