Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Omáčka nebo toasty z vanilky. Zkuste 5 receptů

Jídlo

  7:00
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika, které se používaná hlavně při přípravě sladkých jídel, především moučníků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní, pudinky a podobně. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Vanilkové lusky - ilustrační foto.

Vanilkové lusky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho dřeň. Ta je tvořená černými zrníčky. Dřeň nejlépe získáme tak, že lusk rozřízneme podélně a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme.

VANILKOVÁ OMÁČKA

Ingredience: 300 ml mléka, 2 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk,
2 vejce, 2 lžičky vody, 2 lžičky bramborového škrobu

Postup: Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Mléko, cukr a vanilkovou dřeň povaříme. Škrob smícháme s vodou, přilijeme k mléku. Vše vaříme 4 až 5 minut za stálého míchání. Nakonec zašleháme vejce.

Omáčku můžeme podávat teplou i studenou. Hodí se ke zmrzlinám, pudinkům nebo ovocným salátům.

VANILKOVÝ LIKÉR

Ingredience: 125 g cukru, 1/3 l vody, vanilkový lusk, 1/4 l vinného lihu 96 %, 4 lžíce rumu

Postup: Do hrnce dáme cukr, vodu, rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vanilku. Cukrovou vodu necháme prochladnout. Přidáme líh a rum.

VANILKOVÝ KRÉM

Ingredience: 2 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce třtinového cukru, 250 ml mléko, vanilkový lusk, 2 žloutky

Postup: V polovině mléka rozmícháme moučku se žloutky. Tupou stranou nože vyškrábeme z vanilkového lusku semínka a dáme je do druhé půlky mléka. Přidáme cukr, vanilku a vše přivedeme k varu. Krátce vaříme a mícháme. Vanilkový lusk vyjmeme. Do vroucího mléka vmícháme mléko se žloutky, ztlumíme teplotu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak vanilkový krém odstavíme a mícháme, než vychladne.

Vanilkový krém můžeme použít jako pudink nebo jako krém do ovocných pohárů.

VANILKOVÁ ZMRZLINA

Ingredience: 8 žloutků, 1 litr smetany, 20 dkg cukru, půl lusku vanilky

Postup: Rozšleháme smetanu s cukrem, žloutky a půlkou lusku vanilky. Ve vodní lázni našleháme všechny přísady, až vznikne hustý krém, který musí z vařečky stékat jako hustá omáčka. Zahřívat jej můžeme jen k bodu varu, nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily. Prochladlý krém naléváme do dobře vymytých kelímků od jogurtů nebo různých forem a dáme do mrazáku.

VANILKOVÉ TOASTY

Ingredience: toastový chléb, 1 vejce, vanilkový lusk, lžíce mléka, olej nebo máslo na osmažení, vanilkový cukr na obalení

Postup: Smícháme vejce, mléko a semínka z vanilkového lusku. Do směsi namočíme plátky chleba a opečeme na rozpáleném oleji (nebo másle) do hněda. Hotové obalíme ještě ve vanilkovém cukru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!