8. července 2014 6:18 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Bez éček a cukrů. Připravte si domácí ledové čaje

ledový čaj | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy ledový čaj | foto: Shutterstock

Je mnoho možností, jak v horkých dnech zahnat žízeň. Co ale pít, když se vám voda či minerálky omrzely? Na sladké nápoje zapomeňte rovnou, ty vás v létě neosvěží. Zkuste domácí ledové čaje či limonády. Server Lidovky.cz přináší několik tipů.

První ledové čaje spatřily světlo světa teprve před sto padesáti lety, a brzy se staly oblíbenými letními nápoji. V dnešní době si můžete vybrat také ze široké nabídky balených ledových čajů, ty však vzhledem k vysokému obsahu cukru v parném dni příliš neosvěží. Zkuste si proto raději připravit domácí ledové osvěžení bez éček, umělých barviv a přemíry cukru.

PSALI JSME:

Zdravý a osvěžující nápoj vykouzlíte z běžně dostupných surovin během několika minut, navíc získáte kontrolu nad tím, co pijete. Právě nastala ideální doba na sběr jahod, borůvek, malin či rybízu, kterými ledové čaje můžete dochutit. „Ideálně připravte ledové čaje ráno, aby přirozeně samy vychladly. Pokud ale spěcháte, je možné horký čaj zchladit vymícháním s ledem. Tento postup ale nese riziko, že nápoj příliš naředíme a jeho výsledná chuť nebude výrazná,“ radí čajový someliér Ahmad Tea London Jiří Richter.

Rozmarýnový čaj
Ledový čaj s vůní rozmarýnu neboli „mořské růže“ – typicky středomořské bylinky. Spojení klasické chuti anglického čaje Earl Grey s rozmarýnem a sladkotrpkou chutí brusinkové marmelády společně tvoří nezaměnitelnou kombinaci, která vám poskytne osvěžení a dokonalý relax. Co k tomu potřebujeme? Černý čaj, snítku čerstvého rozmarýnu, lžičku brusinkové marmelády a kostky ledu.

Připravíme čaj dle doporučení a v době louhování přidáme snítku rozmarýnu, vyjmeme sáček a necháme i s rozmarýnem zchladit. Na dno sklenice vložíme lžičku brusinkové marmelády, přidáme led a zalijeme chladným čajem. Ozdobíme snítkou čerstvého rozmarýnu.

Černý čaj s mátou a citronem
Co k tomu potřebujeme: sáček černého čaje , 5cl jablečného džusu, lístky čerstvé máty, plátek jablka, plátek citronu a kostky ledu. Připravíme čaj, vyjmeme sáček a necháme zchladit. Přidáme jablečný džus, několik lístků máty a plátek jablka. Servírujeme ve sklenici na kostkách ledu.

Citronové osvěžení
apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz