Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Otevřená zahrada láká návštěvníky na degustaci vín. Novinkou bude duel

Jídlo

  6:00
BRNO - Brněnská Otevřená zahrada v Údolní ulici bude letos znovu hostit seriál degustací Víno z blízka. Během deseti vinařských podvečerů se tu letos představí 46 vinařství z celé jižní Moravy. Milovníci vína mají v Brně nově k dispozici i specialitu.
Víno, ilustraní foto

Víno, ilustraní foto foto: Shutterstock

V degustační enotece Vindom ve Smetanově ulici je nově v provozu degustační automat na 32 lahví vín.

Falešné moravské víno před soudem. Hrozny byly z Maďarska a Slovenska

V Otevřené zahradě v Údolní ulici začaly degustace už loni, představilo se mimo jiné deset největších vinařských obcí. „Letos nabízíme další čtyři vinařské obce, pět úplně nových večerů, nazvaných Duel vinařství a jako vyvrcholení degustaci vín Aliance V8,“ uvedl k programu Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

Víno z blízka je podle něj městský festival, který nabízí výjimečné vinařské události v létě i v zimě. Flamik soudí, že je potřeba obnovit zašlou slávu Brna jako města vína a to nezbytně i v povědomí obyvatel.

Novinkou je duel

Hlavní novinkou letošního ročníku je Duel vinařství. Účastníci budou mít k degustaci dvě skleničky. „Do jedné vám nalije Gotberg například Sylvánské zelené 2013 a do druhé Vino Hort Veltlínské zelené 2013. Můžete porovnávat podobnou odrůdu, stejný obsah cukru ale jiný obsah kyselin. Dvě vína najednou vám dají možnost rozlišovat čirost, jiskru, barvu, porovnávat odlišnost odrůdové vůně a chuti a pro vinaře je to příležitost vysvětlit hodně věcí z vinohradnictví i z technologie výroby,“ uvedl Flamik.

Degustační večery v Otevřené zahradě se bude konat od 28. května vždy ve čtvrtek v 17:30 hodin, a to každý druhý týden, kromě července, kdy se uskuteční každý týden.

Degustovat mohou lidé i ve vinotékách. V jedné z nich ve Smetanově ulici mají speciální automat na 32 lahví, který jinde v Evropě údajně není. „Přínos tohoto automatu je v tom, že vína jsou vychlazena na správnou teplotu, bílá na šest stupňů Celsia a červená na 16. Víno je v láhvi pod dusíkem, takže nemůže dojít k jeho oxidaci a kvalita vína je zachována minimálně měsíc,“ uvedl majitel vinotéky Dan Mádr.

Autoři: ,