Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid -4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Ovoce, bylinky i med. Jak vznikla nejlepší marmeláda na světě?

Blanka Milfaitová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Blanka Milfaitová | foto: Jirka Jansch

Marmeládový svět přivedla svými výrobky téměř k šílenství. Během jediného roku posbírala několik cen, včetně té nejprestižnější - Great taste Awards. Proč začala vyrábět právě marmelády a kde všude je vaří? "Děláme na 40 druhů marmelád a mě baví všechny. Ať již je z našeho šumavského, nebo třeba exotického ovoce v Africe, vždy se těším na výsledek a na to, jak budou reagovat moji klienti při degustacích, nebo na trhu," říká v rozhovoru Blanka Milfaitová.

Lidovky.cz: Kdy se zrodilo rozhodnutí odejít z práce a naplno se věnovat výrobě marmelády?
Přes třicet let života bez velkých radostí i strastí, prostě plochého. Kancelářská práce, která dusí, a pokud znáte slovo perspektiva, pak víte, že žádnou nemáte. Mě moc bavilo vařit a péct. Na šumavském Srní jsme měli starý dům u silnice, a tak jsem prodala, co šlo, začala rekonstruovat. K tomu jsem se po čtyřech letech na pedagogické fakultě "rekvalifikovala" na cukrářku a za rok otevřela kavárnu. Marmošky jsem dělala pro sebe, ale jednou přítel přivezl bednu broskví, já na zahradě vzala mátu a druhý den byla marmeláda na pultu. Do večera zmizela. Pak jsem to zkusila ještě párkrát a vždy se okamžitě prodala. V tu dobu jsme se rozhodli odstěhovat na samotu Pohoří na Šumavě a marmeládám se věnovat naplno.

Lidovky.cz: Asi musíte mít dobrodružnou povahu. Začala jste bydlet v karavanu, se kterým cestujete po světě. Kde všude jste byla?
Zatím je to jen Evropa a Afrika. 39 zemí. Příští rok pak možná Jižní Amerika. European marmalade expedition jsme zahájili loni na Západní Sahaře a končit budeme v listopadu za Polárním kruhem, na nejsevernějším cípu Evropy. Všude vaříme marmelády. Z místního ovoce, bylin, vždy z toho nejlepšího a nejvoňavějšího. Pořádáme veřejné degustace, vaření pro zájemce, účastníme se veletrhů, gastrofestivalů a z cesty vzniká velká marmeládová kuchařka.

Blanka Milfaitová

Blanka Milfaitová

Lidovky.cz: Jak vznikal recept na vaši oceněnou citronovou marmeládu?
Tak máme k dnešku 12 marmelád oceněných na mistrovství světa, z toho pět má zlatou medaili a jedna je absolutním vítězem, drží titul Nejlepší marmeláda na světě a naše manufaktura pak titul Nejlepší výrobce marmelády na světě. Následně jsem si přivezla dvě zlaté hvězdy z Great taste Awards, což je nejprestižnější gastronomická soutěž na světě a žádná česká potravina v ní ještě neuspěla. A jak vznikl recept na absolutního vítěze? Vymyslela jsem si ho. Nikdy předtím jsem ji nedělala, a tak jsem si řekla, jak by mohla chutnat a stalo se. Tak to mám s většinou našich marmošek.

Lidovky.cz: Byla jste hodně překvapená, když jste se dozvěděla, že jste vyhrála?
Hodně? To je slabé slovo. Porazit 2000 vzorků z celého světa! Nevěřila jsem tomu do předávačky. Holka z lesa, bez zkušeností a zázemí. Bomba.

Lidovky.cz: Jaké děláte nejraději kombinace?
Já vařím ráda z čehokoli, děláme na 40 druhů marmelád a mě baví všechny. Ať již je z našeho šumavského nebo třeba exotického ovoce v Africe, vždy se těším na výsledek a na to, jak budou reagovat moji klienti při degustacích, nebo na trhu. Hodně používám bylinky, čerstvou mátu, rozmarýn, ale i kardamom, pro levanduli si jezdím do Provence, sami si ji sbíráme. Přidávám med, likéry či jiný alkohol - prostě si hrajeme. 

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Právě teď brázdíte Evropu a Afriku a všude vaříte marmelády. Jaké lidem například v Africe chutnají nejvíce?
Afrika asi není tím správným měřítkem, vzhledem k chudobě a hladu baští cokoli. Ale když jsem u Berberů na Západní Sahaře pod obřími dunami vařila z malinkých banánků, kaktusového medu a zlatých rozinek, vše to směnila za pytlík cetek, moc jich chutnalo.

Lidovky.cz: Máte svou favoritku (marmeládu)?
My jíme marmošky pořád a pořád je kupujeme pro srovnávání. Bohužel, sajrajt se vyrábí všude, je jedno, zda je to fabrika v Německu, nebo soukromník v Praze. U nás ale asi vévodí čistá višňová, ta sice nemohla soutěžit na mistrovství světa, není to marmoška, ale džem, přesto má jako džem právě ty dvě zlaté hvězdy z Great taste Awards, což jsou takoví gastro Oskaři.

Lidovky.cz: Jak může laik poznat rozdíl mezi dobrou a výbornou marmeládou?
Senzorické hodnocení je základ, ani nemusím koukat na složení. Prostě barva, chuť, vůně, konzistence. To jsou základní parametry. No a pak je to obsah ovoce, způsob želírování a bohužel, náhražkové ovoce, konzervanty a další děsivé věci. Nikde není záruka, že soukromník dělá dobrou marmeládu, vyzkoušela jsem v Čechách většinu prodávaného z malovýroby a málokdy narazila na opravdu výtečnou marmeládu. Ale ani venku to není žádný rozdíl. Jsme v průměru, je to jako s čokoládou. Existuje pár výjimečných výrobců na světě, pak slušný průměr, který nenadchne, ale neurazí, a pak sajrajt z obchoďáků a internetu, který čokoládu neviděl ani z rychlíku. A přitom vyrábět dobrou marmeládu je o moc lehčí než průměrnou čokoládu.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...