17. srpna 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Ovocné dezerty na léto. Tři recepty od šéfkuchařů

Čokoládový cheesecake s jahodami. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoládový cheesecake s jahodami. | foto: Alakarte.cz

Ovocný sorbet v horkých dnech osvěží, čokoládový cheesecake a jahodové knedlíky neurazí. Tady jsou tři recepty na jednoduché dezerty od šéfkuchařů předních českých restaurací.

Citrónový sorbet s ovocným coulis a čokoládou
recept šéfkuchaře Romana Kurfiřta Buena Vista Restaurant

Bazalkový sorbet  Andrey Lechnerové.

Suroviny: 50g citrón, 10g limeta, 1 bílek, 50g jahody, 30g čokolády, 20g máslo

Postup: Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr citrón a limetu, vše svaříme, necháme vychladnout a ve vodní lázni pomalu vmícháváme vyšlehaný sníh z bílků. Tuto směs dáme zamrazit. Do rendlíku vložíme jahody máslo a cukr. Vše necháme pozvolna rozvařit. Po rozvaření propasírujeme přes jemný cedník. Čokoládu necháme rozpustit a pouze garnýrujeme.

Čokoládový cheesecake s jahodami
recept šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové

Čokoládový cheesecake s jahodami.

Suroviny: 100 g sušenky esíčka, 50 g másla, 60 g cukr moučka, 125 g měkký tvaroh polotučný, 125 g lučina, 75 ml pomerančového juice, ½ pomeranč (kůra), 4 g plátkové želatiny, 75 ml 33 % smetany, 75 g čokolády na vaření, 110 g čerstvých jahod

Postup: Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džus na cca 20 minut. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem
recept šéfkuchaře Jaroslava Kučery z resturace Mozaika

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem.

Budete potřebovat: 780g hrubé mouky, 350ml mléka, 2 vejce, 1 droždí, 40g cukru, špetka soli, marcipán

Postup: Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, přidáme špetku cukru a poprášíme moukou. Kvásek dáme na teplé místo a necháme vzejít. Poté smícháme s prosátou moukou, přidáme špetku soli a vajíčko. Těsto důkladně propracujeme a necháme kynout. Asi za hodinu těsto rozválíme. Vezmeme kostku marcipánu a nakrájíme na tenké plátky, dáme mezi potravinářskou folii a válečkem rozválíme na tenounký plátek. Každou jahodu zabalíme tímto plátkem. Zabalenými jahodami plníme těsto a tvarujeme knedlíky. Vaříme 6 minut a poté otočíme a vaříme dalších 6 minut. Po vyvdání propícháme a omastíme přepuštěným máslem.

Lidovky.cz

60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?
60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?

Na 8. srpna připadá mezinárodní den ženského orgasmu! Jak svátek vznikl a proč ženy orgasmus někdy předstírají?

Najdete na Lidovky.cz