Mohli bychom se nechat inspirovat: francouzské restaurace musí nově přiznat, zda vám na talíři přináší jídlo z čerstvých surovin, které kuchař právě zpracoval, nebo z kuchyně nesou lahůdku z mražených polotovarů. Poslanci se tak prý snaží chránit dobré jméno domácí gastronomie a restauratérům už vzkázali, ať očekávají přísné kontroly a sankce.
Lidé mražené polotovary nechtějí: |
V Česku se zatím nic podobného nechystá. "Do budoucna takovou právní úpravu vyloučit nemůžeme, nicméně v současné době nic takového neplánujeme," uvedla pro server Lidovky.cz tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.
Šéf Café Imperial a populizátor vysoké gastronomie Zdeněk Pohlreich si myslí, že zákon by se v Česku neujal. "Ten zákon by byl skvělý, ale u nás by stejně nefungoval," říká skepticky. "Myslím, že by to dopadlo jako všechny ostatní zákony. Bylo by to super, ale spoléhat se na fungování, by tady nešlo," pokračuje Pohlreich.
Na otázku, zda by to pro řadu menších restaurací nebylo likvidační, odpovídá bez zaváhání. "Zaplať panbůh! Stejně jich je třikrát tolik, než kolik jich je zapotřebí. Je spoustu jiných zákonů, které jsou taky likvidační a nikoho to nezajímá. Kdyby se v českých hospodách nevařilo z polotovarů, tak může polovina zavřít," říká šéfkuchař.
Hranolky ano, ale jinak...
Sám přitom mražené polotovary taky používá. Při otázce, jak v Café Imperial vyrábějí hranolky se pouští do vysvětlování: "Kupujeme je, asi jako všichni. Kvůli tomu, že jsou dobré, lidi je mají rádi a nemá cenu vyrábět věci, který někdo umí udělat lépe než vy. Takže hranolky ano, ale jinak polotovary vůbec nevyužívám," říká.
Anketa
Uvítali byste označení polotovarů v jídelních lístcích?
Upozorňuje i na zdlouhavé legislativní procesy, které by takový zákon a jeho dodržování provázely. "Někdo by ten zákon musel připravit, kontrolovat, to by stálo další peníze. Mnohem lepší by bylo vzdělávat konzumenty než kontrolovat hospodské," myslí si Pohlreich.