12. února 2015 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pampeliška či sedmikráska. Zkuste vařit z jedlých květin

Bavorský bramborový salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bavorský bramborový salát | foto: Smart Press

Široká škála chutí a vůní jedlých květin je velmi široká. Můžete chutnat levanduli, pampelišku, ale i chrpy, kopretiny či sedmikrásky. Většina těchto květin se hodí do salátů, ale i k přípravě sorbetu.

Vaření z květin může na první pohled vypadat jako rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili. Ve skutečnosti se ale květiny v kuchyni využívají stovky, ba tisíce let. A není divu. Nejen, že jídlu dodadjí neobvyklou chuť, ale také krásně vypadají a voní.

ČTĚTE TAKÉ:

Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Kdy, kde a jak plané i kulturní rostliny sbírat? A co z nich připravit za pokrmy?

Zkuste inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Ukázka z knížky Květinová kuchařka
apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz