Úterý 10. září 2024, svátek má Irma
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pampeliška či sedmikráska. Zkuste vařit z jedlých květin

Jídlo

  6:00
Široká škála chutí a vůní jedlých květin je velmi široká. Můžete chutnat levanduli, pampelišku, ale i chrpy, kopretiny či sedmikrásky. Většina těchto květin se hodí do salátů, ale i k přípravě sorbetu.

Bavorský bramborový salát foto: Smart Press

Vaření z květin může na první pohled vypadat jako rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili. Ve skutečnosti se ale květiny v kuchyni využívají stovky, ba tisíce let. A není divu. Nejen, že jídlu dodadjí neobvyklou chuť, ale také krásně vypadají a voní.

ČTĚTE TAKÉ:

Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Kdy, kde a jak plané i kulturní rostliny sbírat? A co z nich připravit za pokrmy?

Zkuste inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Ukázka z knížky Květinová kuchařka
Autor:
Témata: Sedmikráska

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!