Je třicet stupňů ve stínu a lidé na dekách v Hýskově u Berouna se ládují smaženými sýry, klobásami a langoši. Jinou možnost, jak zahnat hlad, nemají. Pokud si totiž nepřinesli svačinu z domova, nemají na výběr.
Jídla z nabídky místního stánku jsou především smažená, variantou jsou uzeniny jako párky či klobásy, popřípadě hamburgery. Nabízí tu i pizzu, ovšem podle vzhledu i chuti putuje z mrazáku do mikrovlnky.
Jaké máte zkušenosti s jídlem na koupalištích?Máte podobné zkušenosti s jídlem na koupalištích? Nebo jste narazili na občerstvení s bohatším či zdravějším menu? Napiště nám na email internet@lidovky.cz a do předmětu prosíme napište "Jídlo na koupališti". Přivítáme i fotky nabízených "specialit". |
Podobná situace je i u Jinolických rybníků na Jičínsku. Stánků je tu sice o poznání více, ale ani od nich si neodnesete nic, co by se nekoupalo v přepáleném tuku. Snad jen klobásu či tradiční párek v rohlíku.
Hýskov ani Jinolice však nejsou výjimkou. Gastronomické katastrofy servírují prakticky na všech koupalištích. Jen namátkou: Vsetín, Kutná Hora, Staré Město, Morkovice u Kroměříže... Důvod? Především pohodlnost stánkařů, přece se nebudou "celý den krájet se zeleninou."
Anketa
Nosíte si k vodě vlastní jídlo?
Jenže návštěvníkům koupališť dochází trpělivost. S nabídkou stánků s občerstvením nejsou spokojení a chtějí změnu: "Je to katastrofa. Okolo stánku se bojím i projít. Stačí mi, když ten přesmažený tuk cítím a můj žaludek už začíná protestovat. To vážně musí všichni nabízet jen langoše, hranolky a oschlé klobásy?," ptá se znechuceně osmadvacetiletá Michaela. Jídlo si raději nosí vlastní. "Na to se mám moc ráda," dodává studentka.
U vody by si třeba chtěla pochutnat na zeleninovém salátu, který se však netopí ve smetanové zálivce. Prodejci by podle ní také mohli dbát více na čerstvost. "Ráda bych si dala grilovanou rybu, kuřecí steak nebo třeba grilovanou zeleninu. Tatarky a smažených sýrů už bylo dost," dodává.
S tím souhlasí i lékařka Kateřina Cajthamlová: "Tento typ stravy je úplně nejlevnější a jasně tady využívají lenosti těch lidí, kteří si nenosí krabičky," říká. Zároveň upozorňuje, že se jedná o stravu zimní. "Jedná se o stravu tučnou, bílkovinově a sacharidově nedostatečnou. Je to jako kdyby si na to koupaliště oblékli kožich," varuje.
Rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou |
Ne všichni provozovatelé ale nabízí 'českou klasiku'. Najdou se i osvícené výjimky. Tím je třeba koupaliště Kožlí u Ledče nad Sázavou. Kromě klasických smažených sýrů, hranolek a klobás, nabízejí i čerstvé pstruhy od místních rybářů. Můžete si tu dát rybu uzenou či třeba Pstruha po mlynářsku. Bohužel tu ale ryby vytlačily návštěvníky a o uplynulém víkendu se ve vodní nádrži nikdo nekoupal. "Voda je podle rozboru hygieny pro koupání vhodná, ale chápu, že na první pohled to nevypadá," vysvětlila obsluha stánku.
O něco lépe jsou na tom i Pražané. Na místních koupalištích se již vyskytuje kromě klasické nabídky grilovaných klobás a smažených jídel i zdravější varianta stravování. Například v pražském Podolí si návštěvníci mohou pochutnat na zeleninových salátech či pečeném kuřeti, přičemž jako přílohu si mohou zvolit kromě hranolků i vařené brambory či rýži. Ve Žlutých lázních zase nabízejí grilovaný steak z lososa či kuřecí špíz se zeleninou, ze salátů šopský a tuňákový.
ČTĚTE TAKÉ: |