130 let
Pavel Býček

Pavel Býček | foto: The Eatery

Premium

Rozhovor

Zavařené okurky a kvašené zelí. Naše babičky byly cool, fermentovaly skoro vše, říká šéfkuchař Býček

Jídlo
  •   11:10

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V kuchyni nemá rád zbytky, dokáže zužitkovat všechno. Na rozdíl od ostatních však neříká, že je „zero waste“, ale že používá rozum. Během pandemie s kolegy svou restauraci přestavěl a přizpůsobil se situaci. „Restauraci jsme přestavěli na takový menší obchod, vyráběli a prodávali jsme různé výrobky ve sklenicích, nakládané zeleniny, pečivo, vína a snažili se dát lidem najevo, že i když je doba, jaká je, nehodili jsme nohy na stůl a nenaříkali, jak je svět nespravedlivý,“ říká v rozhovoru šéfkuchař restaurace The Eatery Pavel Býček.

Lidovky.cz: Kde nebo lépe řečeno od koho jste se toho naučil nejvíce?
Na to se nedá jednoznačně odpovědět – měl jsem to štěstí, že jsem v životě potkal spoustu zajímavých lidí. Rád pozoruji věci kolem sebe, jak lidé uvažují, snažím se číst mezi řádky. Vybrat jednoznačného favorita nemůžu, nebylo by to fér vůči ostatním. Každá etapa mého života mi přinesla něco nového.

Lidovky.cz: Jak byste popsal své začátky v Anglii?
Peklo na zemi, ale bylo to třeba. Bylo to drsné, ale fér.

Lidovky.cz: Vařil jste v michelinských restauracích... Nevadí vám, když si lidé fotí jídlo? Nebo vás naopak těší, že váš výtvor zvěční a „pošlou ho do světa“?
Že si lidé vyfotí jídlo na památku – pro připomenutí hezké chvíle – mi nevadí. Sám se občas přistihnu, že mi třeba telefon připomene nějakou fotku a spolu s ní i vzpomínky. Ale trochu víc mi vadí, že lidé často zapomínají, o čem by společná večeře měla být. Raději koukají do telefonu, místo aby si třeba povídali. Žijí své životy na sociálních sítích, porovnávají se, hodnotí. Ale tak trochu zapomínají žít a prožívat ten moment. Pamatuji od nás jednoho pána, který s talířem jídla běhal po restauraci a hledal nejlepší místo pro fotku. Takový typický oběd.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Alena Pecháčková