Vzdát se na Štědrý den masa bylo pro naše předky samozřejmostí. Koneckonců ani ryby, dnes považované za typické postní jídlo, na stůl nepatřily „od nepaměti“ – původně se jedly spíš jen různé kaše, polévky, houbový kuba a podobně a ryby se na něj dostaly až někdy na začátku 19. století, hlavně díky své symbolice.
Pavel Drdel |
Zeleninové „fish and chips“ podle dnešního receptu tak můžou být zajímavou alternativou smaženého kapra (který se na našich stolech zabydlel natolik, že o něm dávno mluvíme jako o tradičním), tím spíš vepřového nebo jiného řízku. Ostatně, během dalších svátečních dnů si bude od pusy odtrhovat jen málokdo z nás, přiměřeně postní jídlo coby první z řady vánočních dobrot tak možná přijde vhod.
„Smyslem půstu je si něco odřeknout,“ připomíná Pavel Drdel, „na talíři to obvykle znamená vynechat maso,“ vysvětluje, proč na Štědrý den sám dává přednost zeleninovým špalíčkům doplněným o v troubě pečené hranolky. „Většina z nás se během svátků nesmyslně přejídá – a po Novém roce nabraná kila pracně shazujeme. Lehčí alternativy klasických jídel přitom můžou být cestou, jak se tomu rovnou vyhnout,“ dodává.