Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Maurer: Úroveň restaurací je lepší, ale Češi nemají k jídlu vztah

Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Úroveň českých restaurací se pomalu lepší, Češi ale k jídlu stále nemají vztah tak jako lidé z jiných evropských zemí. V rozhovoru pro ČTK to uvedl Pavel Maurer, který od roku 1997 vydává průvodce českých restaurací Maurerův výběr Grand Restaurant.

V letošní anketě, kterou ovládla zámecká restaurace Piano Nobile ve středních Čechách, se do první desítky dostaly celkem tři mimopražské podniky. Lokální gastronomie je podle Maurera čím dál výraznější trend.

"Je to směr, kterým se restaurace ubírají. Ty nejlepší restaurace ve Francii, Itálii nebo v jiných zemích nejsou jen v těch největších městech," řekl Maurer. I v Česku jsou podle něj restaurace v neznámých vesnicích spojené například s místní farmou, do kterých je potřeba objednat se dva dny dopředu. Lokální podniky jsou nejen v první desítce, ale i v rámci celé stovky letošního průvodce. "A dostaly se tam zkrátka proto, že dělají dobře svoji práci," podotknul Maurer.

Lokální podniky si na nic nehrají

Kouzlo těchto podniků podle něj spočívá v tom, že si na nic nehrají. "Nejhorší je, když se někdo na Šumavě snaží o mexickou nebo italskou kuchyni, kterou neumí, místo aby dělal něco poctivě z toho, co tam je charakteristické pro tu lokalitu nebo region, ať už v oblasti receptů nebo surovin," doplnil Maurer, který u letošního vítěze kromě kreativity obdivuje právě snahu maximálně využívat místní suroviny.

Pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely v barokním zámku, který restauraci Piano Nobile provozuje, má například vlastní bylinkovou zahrádku, pěstuje se zde ovoce a zelenina a v plánu je také produkce vlastního medu nebo zřízení špizírny pro sušení šunky. Šéfkuchař Jan Štěrba čerpá i z blízkého lesa, kdy například aktuálně epxerimentuje s borovicovým jehličím podávaném na dezertu.

ČTĚTE VÍCE:

Za dobu, kdy restaurace v rámci průvodce Grand Restaurant posuzují nezávislí hodnotitelé, se podle Maurera úroveň českých podniků pomalu zlepšuje. Vliv na to mají samotní hosté, kteří ve větší míře cestují, a mají tak autentické zkušenosti se zahraniční gastronomií. Cestují také samotní kuchaři, kteří ve světě získávají nové zkušenosti a inspiraci. "Ne že bychom za těch 18 let letěli střemhlav jako raketa, spíš jedeme pomalu jako vlak," popsal Maurer.

Pomalý vývoj k lepšímu je podle něj dán i tím, že Češi stále nemají k jídlu vztah tak jako třeba Maďaři, Italové nebo Francouzi. "My ten vztah fakt nemáme. Bohužel jsme stále jedlíci těch velkých talířů, kde toho musí být moc, a hlavně aby to nestálo moc peněz," řekl Maurer s tím, že v Česku pořád není moc lidí, kteří se při nákupu v obchodech namísto cenou řídí kvalitou.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

PŘEHLEDNĚ: Zdraží energie, potraviny i auta. Hypotéky zůstanou levné

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Kdo čekal, že pandemie koronaviru by mohla podstatně srazit ceny, ten se mýlil. Naopak. Na růst cen se musejí Češi...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...

Mimořádně nadané děti vybočují, a to lidem vadí, říká místopředseda Mensy

Tomáš Blumenstein je místopředsedou české Mensy (sdružení nadprůměrně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Místo abychom si mimořádně intelektově nadané děti hýčkali, narážejí spíš na překážky. Většinou jsou totiž jiné....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!