Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur a pražená semínka. Jak na to?

Jídlo

  5:14
Recept, ze kterého budou mít radost především vegetariáni, ale nejen ti. Je totiž plný pečené dýně, sladkých brambor, mrkve, semínek, bylinek a také topinamburů, které možná znáte pod názvem „židovské brambory“. Jedná se o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá, a to jsou právě topinambury.

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek foto: Akademie kvality

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek

Ingredience:

  • 300 g dýně Hokaido
  • 200 g sladkých brambor
  • 300 g topinambur
  • 200 g mrkve
  • 30 g přepuštěného másla
  • 50 g arašídového másla
  • tymián
  • slunečnicová semínka, dýňová semínka
  • sůl, pepř

Postup: Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu. Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda. Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu. 

Autor: