"Na pečení se nejvíc hodí červené papriky. Žluté můžete zkusit taky, ale jdou péct o něco hůř – a zelené nejdou skoro vůbec," upozorňuje Roman Paulus a dodává: "Červenou papriku můžete nechat spálit dočerna – až se oloupe, bude zase krásně červená, kdežto když takhle spálíte zelenou, a to i když to bude ta masitá skleníková, můžete ji většinou vyhodit.
Žlutá je něco mezi – péct se dá, ale po oloupání už nikdy nebude krásně žlutá, spíš lehce dohněda." To, zda budete papriky péct na grilu, nebo v troubě, naopak až tak velkou roli nehraje. Paprika se dokonce stejně dobře opeče přímo nad plynovým hořákem nebo na litinové plotýnce. "V každém případě se nebojte ji pořádně očoudit," radí Roman Paulus, "sám si pokaždé, když ji peču, říkám, sakra, to už je asi moc, to už nikdy neoloupu, to se nemůže povést – a vždycky se povede."
Opečenou papriku je samozřejmě potřeba zčernalé slupky zbavit. Traduje se, že je k tomu třeba dopřát jí nějaký čas v alobalu či igelitovém pytlíku, aby se pořádně zapařila, ale není to tak docela pravda: Pokud se rozhodnete použít gril, nebude zábal ani potřeba – jakmile paprika trochu zchládne a splasknou jí puchýře, půjde slupka dolů skoro sama.
"Pozor je potřeba dát jen na to, abyste na ní spálenou slupku nenechali moc dlouho," radí šéfkuchař, "jinak se může stát, že slupka papriku obarví a ani její chuť už nebude jen příjemně kouřová. Prostě nechat kratičce vychladnout – a hned loupat." Úplně nejvíc chutnají pečené papriky odleželé a vychlazené.
Pak je můžete servírovat jen tak, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Jako stvořené jsou ale i do salátu nebo z nich můžete připravit letní polévku: Oloupané papriky stačí rozmixovat s trochou okurky (poměr je asi 4:1 ve prospěch papriky), červené cibule, česneku, bazalky, kapkou rajčatového protlaku a asi půllitrem zeleninového vývaru, dochutit třeba trochou tabaska, solí a pepřem a pak už jen znovu nechat řádně vychladit v lednici. Šéfkuchař Paulus tuhle polévku servíruje s pečenou krevetou a avokádovým guacamole, ale určitě vám bude chutnat i samotná.
Mistr kuchařRoman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN. |