Pečený lilek, pyré a tonka fazole
Pyré z lilku
- 500 g lilku
- 40 g práškového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 stroužek česneku
- tymián
- sůl, pepř
- 60 ml oleje z lískových ořechů
Omáčka z tonky
- 500 ml mléka
- 3 ks tonka fazolí
- hnědý cukr
- sůl
- lecitin
Houby
- 200 ml rýžového octa
- 100 ml mizkanu
- 300 ml vody
- cukr
- sůl, pepř
- shimeji houby
Quinoa
- 60 g quinoi
- kořenová zelenina na vývar
- olivový olej
Postup: Lilek rozkrojíme podélně napůl, polijeme olivovými olejem, osolíme, opepříme a položíme na tymián s drceným česnekem. Pečeme při 160 °C zhruba 30–40 minut.
Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, marinujeme práškovým cukrem, citronovou šťávou a najemno nasekaným česnekem. Pečeme přiklopené v troubě při 200 °C asi 40 minut. Průběžně mícháme, až je lilek zkaramelizovaný a měkký.
Po upečení přesuneme ještě teplý lilek do mixéru a rozmixujeme na kaši, pomalu přidáme ořechový olej a získáme tak jemnou konzistenci. Pokud je potřeba, dáme pyré do hrnce a ještě vyvaříme přebytečnou tekutinu. Do mléka nastrouháme tonku a zahřejeme, necháme asi hodinu odstát. Přecedíme a přidáme lecitin. Dochutíme hnědým cukrem a špetkou soli.
Uvaříme quinou ve vývaru s kořenovou zeleninou, dochutíme olivovým olejem. Marinádu z ingrediencí přivedeme k varu, hodíme do ní houby a 5 vteřin povaříme. Necháme na straně v marinádě vychladnout.
Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.