Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pečený lilek, pyré a tonka fazole podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Jídlo

  6:54
Šéfkuchař Roman Paulus si myslí, že česká gastronomie je na vzestupu. Sám k tomu svým kuchařským umem přispívá. Vyzkoušejte jeden z jeho receptů - pečený lilek a tonka fazole.

Pečený lilek, pyré a tonka fazole foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Pečený lilek, pyré a tonka fazole

Pyré z lilku

  • 500 g lilku
  • 40 g práškového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 stroužek česneku
  • tymián
  • sůl, pepř
  • 60 ml oleje z lískových ořechů

Omáčka z tonky

  • 500 ml mléka
  • 3 ks tonka fazolí
  • hnědý cukr
  • sůl
  • lecitin

Houby

  • 200 ml rýžového octa
  • 100 ml mizkanu
  • 300 ml vody
  • cukr
  • sůl, pepř
  • shimeji houby

Quinoa 

  • 60 g quinoi
  • kořenová zelenina na vývar
  • olivový olej

Postup: Lilek rozkrojíme podélně napůl, polijeme olivovými olejem, osolíme, opepříme a položíme na tymián s drceným česnekem. Pečeme při 160 °C zhruba 30–40 minut.

Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, marinujeme práškovým cukrem, citronovou šťávou a najemno nasekaným česnekem. Pečeme přiklopené v troubě při 200 °C asi 40 minut. Průběžně mícháme, až je lilek zkaramelizovaný a měkký.

Po upečení přesuneme ještě teplý lilek do mixéru a rozmixujeme na kaši, pomalu přidáme ořechový olej a získáme tak jemnou konzistenci. Pokud je potřeba, dáme pyré do hrnce a ještě vyvaříme přebytečnou tekutinu. Do mléka nastrouháme tonku a zahřejeme, necháme asi hodinu odstát. Přecedíme a přidáme lecitin. Dochutíme hnědým cukrem a špetkou soli.

Uvaříme quinou ve vývaru s kořenovou zeleninou, dochutíme olivovým olejem.  Marinádu z ingrediencí přivedeme k varu, hodíme do ní houby a 5 vteřin povaříme. Necháme na straně v marinádě vychladnout.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.

Autor: