Šárka Nemešová, která má malou pekárnu v Dolní Oldřiši na Liberecku nedaleko česko-polské hranice, považuje za nejcennější na svém chlebu způsob výroby. Vše dělá ručně.
Každý den to je maličko něco jiného, jako každé proměnlivé řemeslo. Vy se naučíte znát nějaké věci a podle toho jednáte, abyste ovládl proces,“ řekla. Ne vždy se to ale podaří. Třeba v úterý se mylně domnívala, že je pec málo vyhřátá a přitápěla víc než obvykle.
Podle ní je to takzvaná roštovka, která se v Čechách používala hlavně v 19. století. Na jednu vsázku se do její pece vejde až 32 chlebů. Peče v ní ale i obří housky, koláče, buchty, vánočky, mazance či bábovky.
Nemešová peče pět dnů v týdnu, ráno vstává po páté hodině, kvásek zmlazuje kolem šesté, těsto zadělává kolem osmé. Sama si štípe dřevo a roztápí v chlebové peci, tu současnou si nechala postavit přes zimu.
Šárka Nemešová, která má malou pekárnu v Dolní Oldřiši na Liberecku nedaleko česko-polské hranice, považuje za nejcennější na svém chlebu způsob výroby. Vše dělá ručně.
Nemešová se po pekárně pohybuje bosa, říká, že je to hlavně z praktických důvodů. V jejím podání vypadá celý proces jako rutina, podle ní to ale tak není.
Nemešová peče pět dnů v týdnu, ráno vstává po páté hodině, kvásek zmlazuje kolem šesté, těsto zadělává kolem osmé. Sama si štípe dřevo a roztápí v chlebové peci, tu současnou si nechala postavit přes zimu.
Není zastáncem toho, aby se do chleba dávala semínka nebo třeba čokoláda. Chleba má ale ráda kořeněný. Používá hlavně kmín a majoránku a přidává i sezonní místní byliny jako estragon, libeček, dobromysl.