náhledy
Každý den to je maličko něco jiného, jako každé proměnlivé řemeslo. Vy se naučíte znát nějaké věci a podle toho jednáte, abyste ovládl proces,“ řekla. Ne vždy se to ale podaří. Třeba v úterý se mylně domnívala, že je pec málo vyhřátá a přitápěla víc než obvykle.
Autor: ČTK
Její pečivo je zatím k dostání jen v jedné prodejně ve Frýdlantu a jednou týdně ho vozí i do dvou prodejen v Liberci a několika lidem přímo domů.
Autor: ČTK
Podle ní je to takzvaná roštovka, která se v Čechách používala hlavně v 19. století. Na jednu vsázku se do její pece vejde až 32 chlebů. Peče v ní ale i obří housky, koláče, buchty, vánočky, mazance či bábovky.
Autor: ČTK
Nemešová peče pět dnů v týdnu, ráno vstává po páté hodině, kvásek zmlazuje kolem šesté, těsto zadělává kolem osmé. Sama si štípe dřevo a roztápí v chlebové peci, tu současnou si nechala postavit přes zimu.
Autor: ČTK
Šárka Nemešová, která má malou pekárnu v Dolní Oldřiši na Liberecku nedaleko česko-polské hranice, považuje za nejcennější na svém chlebu způsob výroby. Vše dělá ručně.
Autor: ČTK
Nemešová se po pekárně pohybuje bosa, říká, že je to hlavně z praktických důvodů. V jejím podání vypadá celý proces jako rutina, podle ní to ale tak není.
Autor: ČTK
Nemešová peče pět dnů v týdnu, ráno vstává po páté hodině, kvásek zmlazuje kolem šesté, těsto zadělává kolem osmé. Sama si štípe dřevo a roztápí v chlebové peci, tu současnou si nechala postavit přes zimu.
Autor: ČTK
Její pečivo nebývá čerstvé ráno, jak je obvyklé, ale až odpoledne. Dobře udělaný chleba při správném uchování podle ní vydrží měkký i 14 dnů.
Autor: ČTK
Do chalupy na konci světa se přestěhovala z Liberce před více než deseti lety.
Autor: ČTK
Není zastáncem toho, aby se do chleba dávala semínka nebo třeba čokoláda. Chleba má ale ráda kořeněný. Používá hlavně kmín a majoránku a přidává i sezonní místní byliny jako estragon, libeček, dobromysl.
Autor: ČTK
Šárka Nemešová, která má malou pekárnu v Dolní Oldřiši na Liberecku nedaleko česko-polské hranice, považuje za nejcennější na svém chlebu způsob výroby. Vše dělá ručně.
Autor: ČTK