Sobota 28. března 2020svátek má Soňa 15 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pikantní bůček v tomatové omáčce. Jak na něj?

Pikantní bůček v tomatové omáčce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pikantní bůček v tomatové omáčce | foto: Lucie Grusová

Bůček vypečený dokřupava, to je naprostá lahoda. Stále stejná příprava se vám ale může časem přejíst. Proto vyzkoušejte recept, kdy maso necháte hezky pomalu vypéct doměkka v pikantní tomatové omáčce. Na talíři pak vše doplňte upečenou dýní, která svou sladkostí krásně doplní jemně nakyslou chuť a pikantnost výrazné omáčky.

Pikantní bůček v tomatové omáčce

  • 1,2 kg libovějšího vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g pasírovaných rajčat (passaty) nebo 1 plechovka loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené nebo sladké papriky
  • 1 zarovnaná lžička chilli vloček
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  • pepř
  • 1 větší dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup: Smíchejte dohromady rajčata, nahrubo rozdrcený oloupaný česnek, papriku, chilli, ocet, sůl a pepř. Vzniklou omáčkou zalijte očištěný bůček. Další postup závisí na tom, zda máte pomalý hrnec.

Příprava v pomalém hrnci
Pokud ano, maso připravte v něm - 5 hodin na Low . Po této době maso vyjměte z omáčky, kůži nařežte do mřížky a bůček vložte do klasické trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut, dokud se neudělá kůrka.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Omáčku z pomalého hrnce slijte na pánev a za častého promíchání nechte vyvařit do požadované konzistence. Na povrchu se vám bude oddělovat tuk vypečený z bůčku. Můžete ho lžící opatrně odebrat a polít jím maso v troubě.

Spolu s bůčkem upečte v troubě i dýni zbavenou semínek a nakrájenou na klínky (včetně slupky). Stačí ji promíchat se lžící olivového oleje a troškou soli a dát péct do trouby na přibližně 20 minut doměkka.

Až bude bůček upečený, nechte ho chvíli trošku vychladnout. Těsně po vyndání z trouby je totiž hodně měkký a špatně by se vám porcoval. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte spolu s omáčkou a upečenou dýní.

Příprava v troubě
Pokud pomalý hrnec nemáte, připravte bůček v troubě. Maso s omáčkou dejte péct v dobře uzavíratelné nádobě na 4 hodiny na 120 °C. Pak pekáček odkryjte a postupujte stejně jako při přípravě v pomalém hrnci - omáčku redukujte na plotně a k masu do trouby na posledních 20 minut přidejte klínky dýně.

Jak v troubě, tak i v pomalém hrnci není nutné maso během přípravy ničím podlévat. Podmínkou je ale dobře těsnící pečící nádoba (to se týká zejména trouby).

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Advantage Consulting, s.r.o.
ASISTENTKA OBCHODNÍHO ODDĚLENÍ - FAKTURANTKA

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 23 000 - 26 000 Kč

Najdete na Lidovky.cz