26. ledna 2019 6:35 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli podle Karolíny Kamberské

Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli podle Karolíny Kamberské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli podle Karolíny Kamberské | foto: Každý den je svátek

Kuřecí vývar je jedna z nejjednodušších a nejlevnějších polévek. Nabízím vám pálivou, pikantní verzi, která je ideální pro večeři ve dvou, protože vám pěkně rozproudí krev (není tedy vhodná v případě, že jste až příliš horkokrevné povahy). Vývar ze skeletů si vařím předem, je to moje oblíbená činnost, při které nechci být vyrušována – zvlášť při její závěrečné části, kdy obírám a uzobávám božsky jemné masíčko z kostí.

Dělám to tak už léta, prostá kuřecí polévka byla naší věrnou průvodkyní už v době, kdy byly děti malé. Nikdy mi ale nezevšední, protože ji můžu ochutit na spoustu způsobů. A já mám moc ráda třeba tenhle pikantní, orientálně laděný vývar.

  • 3 kuřecí skelety
  • sůl
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • špetka mletého kor
  • koriandru
  • 1 lžička kari
  • 2–3 cm čerstvého zázvoru
  • 1–2 malé chilli papričky
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 2 hnědé žampiony
  • 1 jarní cibulka

Kuřecí skelety dejte do hrnce s litrem a půl studené vody. Zapalte plamen a mírným tempem zahřívejte. Mezitím přidejte sůl, pepř, hřebíček, bobkový list, koriandr a kari. Zázvor oloupejte a dejte do vývaru v celku, jen do něj udělejte několik zářezů (jde o to, abyste ho mohli z hotové polévky snadno vyndat, až se připlete do některého talíře).

Chilli papričky rozkrojte, odstraňte z nich semínka a papričky posekejte  najemno. Přidejte do hrnce, přiklopte pokličkou našikmo, aby pára mohla trochu unikat, a nechte vařit. Od chvíle, kdy se vývar začne vařit, počítejte klidně hodinu mírného varu.

Pak přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na šikmá kolečka. Po dalších 10 minutách přihoďte na stejná kolečka nakrájený pórek a žampiony pokrájené na tenké plátky. Vařte ještě 7 minut, pórek i houby by měly zůstat křupavé. 

Vyndejte skelety a oberte z nich hezké kousky masa – ty dejte zpátky do vývaru. Ochutnejte, zda ho není třeba přisolit či nějak dokořenit. Přiveďte znovu k varu, vmíchejte tenká kolečka ze zelené části jarní cibulky a můžete servírovat. Z talíře, do kterého se dostal zázvor, ho nezapomeňte vylovit…

ČTK