Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pikantní s ananasem nebo s avokádem. Kuřecí salát na tři způsoby

Jídlo

  5:00
Také se vám to už stalo? Upekli jste k obědu kuře a kousek zůstal. Na plnohodnotnou porci málo, co s tím? Řešení je snadné – přidejte k masu zeleninu, bylinky, ovoce – a udělejte si salát! Tři recepty vám představím v dnešním článku.

Kuře s ananasem foto: Markéta Janďourková

Kuřecí salát s avokádem

Rychlý, snadný, a pozor – pokud plánujete potomka, je pro vás tento salát (díky obsaženému avokádu) to pravé!

Potřebujeme:

  • 1 upečené kuřecí prsíčko
  • 4 střední rajčata
  • 2 zralá avokáda
  • 1 středně velkou cibuli
  • sůl a pepř
  • lžíce medu
  • 2 lžíce  kremžské hořčice
  • citronovou šťávu

Jak na to? V mističce smícháme med, hořčici a citronovou šťávu. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, stejně tak i avokádo, rajčata a cibuli. Promícháme. Směs zalijeme zálivkou a opět důkladně promícháme. Ochutnáme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme v miskách, či vydlabaných avokádových slupkách – ty pro tento účel vytřeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Kuře s avokádem

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Kuřecí salát s ananasem, zázvorem a chilli

Ostřejší, ale výborný salát s nádechem exotiky.

Potřebujeme:

  • 1 upečené kuřecí prsíčko
  • ½ čerstvého ananasu (i s listy)
  • sůl a pepř
  • sušené mleté chilli podle chuti
  • 1 oranžovou papriku
  • 1 menší cibuli
  • 3 lžíce kuskusu
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 2 cm zázvoru

Jak na to? Z ananasu vykrojíme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Odstraníme tvrdý střed a dužinu pokrájíme na kousky. V míse promícháme s oloupaným a prolisovaným zázvorem, mletým chilli a přírodním cukrem. Do misky vsypeme kuskus, zalijeme vroucí vodou a přiklopíme.

Papriku i cibuli pokrájíme na kostičky a na troše oleje osmahneme. Přidáme marinovaný ananas a deset minut za stálého míchání restujeme. Necháme vychladnout. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a spolu s orestovaným ananasem vmícháme do kuskusu. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme ve vydlabané polovině ananasu.

Kuře s křenem

Kuřecí salát s křenem

Snadný, rychlý a dobrý. Osvědčí se jako příloha, hlavní jídlo, a pokud dáte křenu více, zažene vám i počínající nachlazení.

Potřebujeme:

  • 1 pečené kuřecí prsíčko
  • 3 středně velké mrkve
  • 1/3 čerstvého kořene křenu
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Jak na to? Mrkev i křen nastrouháme a promícháme s majonézou. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme jako přílohu, či s pečivem jako lehkou večeři.

Dostali jste na uvedené saláty chuť, ale zrovna nemáte doma ani kousek pečeného kuřete? Nevadí! Upečte si kuřecí prsíčko, jen osolené a opepřené. Skvěle se do uvedených receptů hodí.

Autor: