Pátek 27. ledna 2023, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pivovarský dvůr: příliš mladé retro

Česká kuchyně

  7:00
Před dvaceti lety jsem jezdíval do Pivovarského dvora v Chýni hlavně za dobrým pivem, byl to jeden z prvních mikropivovarů u nás. Zajímalo mě, kam se posunula tehdejší česká kuchyně orientovaná na turisty.

Pivovarský dvůr: příliš mladé retro foto: MAFRA - Dan Materna

Interiér je v nezměněné podobě zařízen v jakémsi měšťanském duchu, typickém pro začátek devadesátých let minulého století - tmavé dřevo, keramická dlažba, Pozornost zde poutají hlavně měděné varny a moudré nápisy ověnčené chmelovými listy, např.: "Pijme pivo, dokud žijem, po smrti se nenapijem!"

ČTĚTE TAKÉ:

Příliš se nezměnila ani kuchyně. Z předkrmů vhodných k pivu jsem zvolil smažené olomoucké tvarůžky s pikantní omáčkou (79 korun). Z kapitoly česká kuchyně to byla ta největší klasika: Selský talíř (jinde třeba Staročeská bašta) - vepřová pečeně, uzené, dva druhy knedlíků, bramboráček a obojí zelí (189 korun).

Speciality pivovaru reprezentoval Lesácký steak - hovězí svíčková s liškami a cibulí, opečený brambor, obloha (409 korun). Všechna jídla zaujala spíš množstvím než chuťovou vytříbeností. Milovníka retra devadesátých let ovšem potěší, že u žádné minutky neschází kopeček zelného salátu. 

Největším devízou podniku je tedy i nadále pivo s přívlastkem Dvorní. Kvasnicové výčepní 10°, ležák 12° polotmavý a tmavý, na čtvrté pípě byl aktuálně skvělý speciál Historie 13°. Nabízejí tu i moravská vína v rozumném sortimentu.

Autor:

Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy
Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy

Podvodníci dávno neprodávají jen předražené hrnce. Nyní na to jdou ještě rafinovaněji a nachytat mohou kohokoliv z nás. Upozorňuje na ně unikátní...