Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Počasí láká ke grilu. Jak připravit šťavnatá žebírka?

Jídlo

  6:27
Grilování je zábava. O to větší, když experimentujete a zkoušíte nové recepty. Ugrilovat žebírka tak, aby byla opravdu šťavnatá, není snadné. Pozor je třeba dávat už při nákupu, abyste vybrali žebra dostatečně masitá.

Žebírka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Vepřové maso je tučné. Při grilování je to jeho největší výhoda. Už při nákupu na grilovaní ale dejte pozor na to, jaké maso vybíráte. Čím masitější, tím lepší.

Kuchaři se ale shodují, že půlkou úspěchu je marináda. A to domácí.

"Je důležité dbát na čerstvost a kvalitu surovin. Pak si můžeme pochutnat na opravdu dobrých žebírkách. Doporučuji nejdříve žebírka předdělat v horkovzdušné troubě a poté vložit na gril," radí šéfkuchař restaurace TGI Friday´s Miroslav Máša. "Aby byla žebírka krásně šťavnatá, zabalte je a dobře utěsněte do potravinové fólie. A to celé znovu zabalte do alobalu, aby se fólie nepropálila," doporučuje šéfkuchař dál. 

A co by poradil těm, kteří se chystají na grilovaná žebra poprvé? "Nejlepší žebra jsou z pečeně - kotlety. Nutné je také před marinováním z nich odstraňte zadní blánu, marináda tak vnikne lépe do masa. Do marinády je dobré přidat trochu čerstvé citrusové šťávy = citron, limeta, pomeranč nebo pomelo. Maso lépe zkřehne," říká. 

Vepřová žebírka

Ingredience: 4 vepřová žebírka z pečeně, 8 lžiček grilovacího koření, voda, šťáva z limetek, 0,5 l kouřové tekutiny

Vepřová žebírka z pečeně

Postup: Na marinádu smícháme šťávu z limetek s kouřovou tekutinou dle instrukcí výrobce. Marináda musí být silná, aby pečení nezredukovalo chuť žebírek. Odstraníme blánu z vnitřní strany žebírek, aby se lépe marinovala. Žebírka ponoříme do marinády a podlijeme vodou asi do výše 1 cm, přikryjeme potravinovou fólií a utěsníme. Fólie zabrání úniku páry, žebírka tak budou šťavnatá. Přes ni přetáhneme alobal a opět utěsníme, aby se při pečení nepropálila. Dáme péct do předehřáté trouby na 110 stupňů na 1,5 – 2 hodiny. Jdou-li žebírka dobře odtrhnout od kosti (zjistíme vidličkou), dáme žebírka na gril a pečeme do zlatohněda.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!