Sobota 25. ledna 2020svátek má Miloš -4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Počasí láká ke grilu. Jak připravit šťavnatá žebírka?

Žebírka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Žebírka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Grilování je zábava. O to větší, když experimentujete a zkoušíte nové recepty. Ugrilovat žebírka tak, aby byla opravdu šťavnatá, není snadné. Pozor je třeba dávat už při nákupu, abyste vybrali žebra dostatečně masitá.

Vepřové maso je tučné. Při grilování je to jeho největší výhoda. Už při nákupu na grilovaní ale dejte pozor na to, jaké maso vybíráte. Čím masitější, tím lepší.

Kuchaři se ale shodují, že půlkou úspěchu je marináda. A to domácí.

"Je důležité dbát na čerstvost a kvalitu surovin. Pak si můžeme pochutnat na opravdu dobrých žebírkách. Doporučuji nejdříve žebírka předdělat v horkovzdušné troubě a poté vložit na gril," radí šéfkuchař restaurace TGI Friday´s Miroslav Máša. "Aby byla žebírka krásně šťavnatá, zabalte je a dobře utěsněte do potravinové fólie. A to celé znovu zabalte do alobalu, aby se fólie nepropálila," doporučuje šéfkuchař dál. 

A co by poradil těm, kteří se chystají na grilovaná žebra poprvé? "Nejlepší žebra jsou z pečeně - kotlety. Nutné je také před marinováním z nich odstraňte zadní blánu, marináda tak vnikne lépe do masa. Do marinády je dobré přidat trochu čerstvé citrusové šťávy = citron, limeta, pomeranč nebo pomelo. Maso lépe zkřehne," říká. 

Vepřová žebírka

Ingredience: 4 vepřová žebírka z pečeně, 8 lžiček grilovacího koření, voda, šťáva z limetek, 0,5 l kouřové tekutiny

Vepřová žebírka z pečeně

Postup: Na marinádu smícháme šťávu z limetek s kouřovou tekutinou dle instrukcí výrobce. Marináda musí být silná, aby pečení nezredukovalo chuť žebírek. Odstraníme blánu z vnitřní strany žebírek, aby se lépe marinovala. Žebírka ponoříme do marinády a podlijeme vodou asi do výše 1 cm, přikryjeme potravinovou fólií a utěsníme. Fólie zabrání úniku páry, žebírka tak budou šťavnatá. Přes ni přetáhneme alobal a opět utěsníme, aby se při pečení nepropálila. Dáme péct do předehřáté trouby na 110 stupňů na 1,5 – 2 hodiny. Jdou-li žebírka dobře odtrhnout od kosti (zjistíme vidličkou), dáme žebírka na gril a pečeme do zlatohněda.

Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!