Neděle 29. března 2020svátek má Taťána 3 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Počasí láká ke grilu. Jak připravit šťavnatá žebírka?

Žebírka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Žebírka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Grilování je zábava. O to větší, když experimentujete a zkoušíte nové recepty. Ugrilovat žebírka tak, aby byla opravdu šťavnatá, není snadné. Pozor je třeba dávat už při nákupu, abyste vybrali žebra dostatečně masitá.

Vepřové maso je tučné. Při grilování je to jeho největší výhoda. Už při nákupu na grilovaní ale dejte pozor na to, jaké maso vybíráte. Čím masitější, tím lepší.

Kuchaři se ale shodují, že půlkou úspěchu je marináda. A to domácí.

"Je důležité dbát na čerstvost a kvalitu surovin. Pak si můžeme pochutnat na opravdu dobrých žebírkách. Doporučuji nejdříve žebírka předdělat v horkovzdušné troubě a poté vložit na gril," radí šéfkuchař restaurace TGI Friday´s Miroslav Máša. "Aby byla žebírka krásně šťavnatá, zabalte je a dobře utěsněte do potravinové fólie. A to celé znovu zabalte do alobalu, aby se fólie nepropálila," doporučuje šéfkuchař dál. 

A co by poradil těm, kteří se chystají na grilovaná žebra poprvé? "Nejlepší žebra jsou z pečeně - kotlety. Nutné je také před marinováním z nich odstraňte zadní blánu, marináda tak vnikne lépe do masa. Do marinády je dobré přidat trochu čerstvé citrusové šťávy = citron, limeta, pomeranč nebo pomelo. Maso lépe zkřehne," říká. 

Vepřová žebírka

Ingredience: 4 vepřová žebírka z pečeně, 8 lžiček grilovacího koření, voda, šťáva z limetek, 0,5 l kouřové tekutiny

Vepřová žebírka z pečeně

Postup: Na marinádu smícháme šťávu z limetek s kouřovou tekutinou dle instrukcí výrobce. Marináda musí být silná, aby pečení nezredukovalo chuť žebírek. Odstraníme blánu z vnitřní strany žebírek, aby se lépe marinovala. Žebírka ponoříme do marinády a podlijeme vodou asi do výše 1 cm, přikryjeme potravinovou fólií a utěsníme. Fólie zabrání úniku páry, žebírka tak budou šťavnatá. Přes ni přetáhneme alobal a opět utěsníme, aby se při pečení nepropálila. Dáme péct do předehřáté trouby na 110 stupňů na 1,5 – 2 hodiny. Jdou-li žebírka dobře odtrhnout od kosti (zjistíme vidličkou), dáme žebírka na gril a pečeme do zlatohněda.

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

HLEDÁME TESTERKY: Otestujte s námi houbičky PUR Active od Viledy
HLEDÁME TESTERKY: Otestujte s námi houbičky PUR Active od Viledy

Přihlaste se do testování a vyzkoušejte houbičky PUR Active, které se nemusíte bát použít ani na povrchy, jako je teflon a sklokeramické desky.

Najdete na Lidovky.cz